Cererea de bilete de avion pe rutele interne a crescut în ultimul an cu aproximativ 200%, potrivit Vola.ro, una dintre cele mai mari agenții de turism online din România. Majorarea se datorează în principal creșterii numărului de zboruri pe rutele interne, apariției zborurilor low cost între câteva orașe mari din România, dar și numărului tot mai mare de români care participă la evenimentele organizate în țară.
Timișoara, Cluj-Napoca și Iași sunt cele mai solicitate destinații interne, cu plecare din București. Dacă până în urmă cu 3 ani, Timișoara conducea detașat la acest capitol, inclusiv datorită hub-ului Carpatair de acolo, în ultimii ani Cluj-Napoca a crescut atât ca număr de zboruri cât și ca cerere din partea turiștilor. În cazul Clujului, un rol esențial l-au jucat evenimentele care au avut loc acolo, în special Untold, perioadă în care majoritatea zborurilor cu plecare din București spre Cluj-Napoca au fost pline, potrivit Vola.ro, una dintre cele mai mari agenții de turism online din România.
Prețul unui bilet de avion pe o rută internă începe de la 17 euro (bilet de avion dus-întors pe ruta București - Cluj-Napoca) și poate ajunge până la 195 euro (București-Oradea). Reprezentanții Vola.ro spune că se poate vorbi acum despre prețuri cu până la 90% mai mici decât tarifele practicate în urmă cu 5 ani la biletele de avion pentru rute interne.
CITEȘTE ȘI Paravion: Grecia, destinația care a atras cei mai mulți români în vara 2016Dacă în cazul biletelor de avion spre destinații din afara țării, turiștii încearcă să rezerve cât mai din timp, media fiind de 6 săptămâni, în cazul biletelor de avion spre destinații interne, cele mai multe rezervări sunt în aceeași lună cu data plecării, chiar și cu o săptămână înainte de plecare.
"Este frapantă schimbarea atmosferei pe rutele de avion interne. Spre deosebire de acum 3 ani, zborurile interne nu mai sunt accesibile doar oamenilor de afaceri și celor care se deplasează în interes de serviciu. Zborurile interne sunt alese acum și de către tinerii care merg să își viziteze părinții, care merg la evenimente și festivaluri, de cupluri sau de grupuri de prieteni care pleacă într-un city break în țară", a declarat Daniel Truică, CEO Vola.ro.
Dacă în urmă cu 5 ani, operatorii de zboruri interne cumulau 2.000 de locuri pe săptămână, astăzi, cei patru operatori care efectuează zboruri interne pun la dispoziție săptămânal între 3.000 și 4.000 de locuri cu plecare din București spre Cluj, Iași și Timișoara. Principalul operator pe rutele interne este Tarom, urmat de Blue Air și Wizz Air. Ryanair este cea mai nouă companie care operează și curse interne în România, cu perspective mari de creștere în special spre Timișoara. De la 1 noiembrie, compania Ryanair va opera 14 zboruri săptămânal pe ruta București - Timișoara.
În timp ce cursele interne Tarom sunt efectuate cu aeronave ATR 42/72 de maximum 68 de locuri, companiile low-cost, Ryanair, Wizz Air și compania Blue Air operează cu aeronave Boeing sau Airbus de peste 140 locuri.