Statul american California vrea să interzică vânzarea de automobile noi cu motoare pe benzină începând din 2035, în cadrul unui plan care urmărește trecerea la vehicule electrice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat într-o conferință de presă că statul pe care îl reprezintă și-a fixat o țintă fermă pentru eliminarea vânzărilor de autovehicule cu motoare pe benzină din 2035 și încurajează și alte state să facă același pas.
Guvernatorul a semnat un ordin pe capota unui automobil electric Ford Mustang Mach-E, în mod simbolic, dar se pare că ordinul nu face altceva decât să fixeze o țintă, fără să creeze obligații. Dacă va intra în vigoare, o astfle de restricție ar fi una istorică pentru motoarele cu combustie, nicio țară din lume neavând curajul să limiteze atât de explicit acest tip de motoare, deși mai multe țări și-au exprimat intenția.
Statul California este cea mai mare piață de automobile din SUA, cu aproximativ 11% din total, având și cele mai multe restricții referitoare la emisiile autovehiculelor. De altfel, în California se vând cele mai multe vehicule electrice, aici fiind și statul cu cele mai multe mașini hibrid vândute, înainte de apariția electricelor.
CITEȘTE ȘI FOTO Imagini spectaculoase cu noile Sandero și Logan, cu un mesaj puternic de la designerul Laurens van den Acker: „Aceste mașini nu pot fi artă?”Pentru ca o astfel de limitare să intre în vigoare, este nevoie ca autoritatea de mediu a statului, California Air Resources Board (CARB) să legifereze vânzările de autoturisme noi. Planul reprezentanților statului californian prevăd ca, până în 2045, să interzică și vehiculele utilitare cu motoare cu combustie.
O astfel de interdicție nu va afecta deținerea sau vânzarea de autovehicule second-hand cu motoare cu ardere internă, diesel sau pe benzină.
Constructorii de automobile au criticat decizia, amintind că vehiculele electrice nu reprezintă mai mult de 10% din vânzările de autovehicule din California, ponderea fiind cea mai mare din SUA.