Ford Motor ar înregistra costuri de până la 1 miliard de dolari dacă Marea Britanie ar ieși din Uniunea Europeană fără un acord, reprezentând tarifele Organizației Mondiale a Comerțului și impactul deprecierii lirei sterline, a avertizat joi producătorul auto american, transmite Reuters.
Impactul Brexitului pentru Ford, pe baza calculelor interne, ar fi cuprins între 500 de milioane de dolari și 1 miliard de dolari, în funcție de o serie de factori, potrivit unui comunicat al grupului, scrie News.ro
Sky News a relatat joi că impactul ar putea fi de 800 de milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI VIDEO Boeing a efectuat zborul inaugural al unui vehicul zburător cu care poate revoluționa transporturile urbaneConstructorii auto și alți producători, între care Airbus, au avertizat în legătură cu impactul Brexitului fără acord, reprezentat de tarifele mai ridicate, întreruperea lanțurilor de aprovizionare și riscurile pentru locurile de muncă.
Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană în 64 de zile și, cum premierul Theresa May nu reușește să atragă sprijin pentru acordul negociat cu UE, companiile sunt tot mai îngrijorate în legătură cu posibilitatea ca Brexitul să fie haotic.
Directorul financiar al Ford, Bob Shanks, a refuzat, miercuri, să spună care ar fi impactul unui exit fără acord, dar a spus că Ford se pregătește deja.
”Am început deja să ne pregătim pentru eventualitatea unui Brexit dur. Sperăm, desigur, că acest lucru nu se va întâmpla, dar nu putem aștepta”, a spus el.
Săptămâna trecută, Shanks a spus că ieșirea Marii din UE fără un acord este improbabilă, dar, dacă se va întâmpla, va fi ”catastrofală”.
Ford a estimat în martie anul trecut că un Brexit dur ar costa compania până la 1 miliard de dolari pe an.
Compania americană, cel mai bine vândut brand auto din Marea Britanie, deține două fabrici în această țară, care este destinație pentru una din trei mașini produse la fabrica sa din Koln, Germania.
Pe 10 ianuarie, Ford, care are 53.000 de angajați în Europa, a spus că ar putea desființa mii de locuri de muncă și analizează închiderea unor fabrici în Europa, în cadrul unui plan de revenire la profitabilitate în regiune. În Marea Britanie, Ford are aproximativ 13.000 de angajați.