Cumpărătorii de autovehicule din România și-au schimbat simțitor comportamentul în luna mai, prima lună de ridicare a restricțiilor la finalul stării de urgență. S-au orientat către mașini pe benzină și electrice, fiind observată o creștere a cotei cumpărătorilor privați.
Rezultatele pe luna mai privind înmatriculările de autoturisme din România au evidențiat o ușoară revenire a pieței, de la -50%, la -45%. APIA, asociația constructorilor și importatorilor, a analizat aceste cifre, detaliind particularitățile pieței în această perioadă.
Analiza pieței auto din România, realizată de APIA pe datele publicate de DRPCIV, arată că în luna mai a scăzut foarte mult ponderea automobilelor diesel, la 27,7%, față de luna anterioară (43%). PAradoxal, însă, pe cele cinci luni care au trecut din acest an, dieselul este în ușoară creștere (cu o cotă de 30,5% față de 29,7%). Reprezentanții importatorilor de autovehicule susțin însă, din nou, că perspectiva din care ar trebui privite motoarele diesel este cea care arată că emisiile poluante ale motoarelor care funcționează cu motorină (cele de ultimă generație, Euro 6d) sunt comparabile cu cele pe benzină, iar emisiile de CO2 sunt mai reduse față de benzină. Aceste motoare ar putea ajuta constructorii să îndeplinească cerințele UE privind emisiile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, și în luna mai se remarcă noi creșteri la segmentele ecologice: vehiculele complet electrice au crescut cu 19,5% în acest an, iar cele hibride plug-in, cu aproape 60%. Asociația se așteaptă la o continuare a creșterii pe aceste segmente, cu ajutorul Programului Rabla Plus.
Analiza pe segmente a pieței de autoturisme relevă că “toate segmentele sunt în teritoriul negativ”, dar de aici se remarcă SUV-urile, care și-au consolidat cota de piață la 39,8%, ca urmare a unei scăderi ceva mai puțin agresive. Al doilea ca pondere a rămas segmentul C, cu 33,6%, urmat de segmentul B, cu 19,2%.
CITEȘTE ȘI VW Group, scădere de peste 30% în luna mai. Cea mai mare surpriză: piața din China a înregistrat creștere și a depășit EuropaDatele privind cele mai vândute (după înmatriculări) autoturisme din luna mai arată că Duster a fost depășit de Sandero, pe primul loc fiind în continuare Logan. Cel mai vândut autoturism de import a fost Hyundai Tucson, secondat de Renault Clio. Pe intervalul ianuarie - mai, Logan, Duster și Sandero sunt cele mai vândute, în această ordine, iar Skoda Octavia este cel mai cumpărat automobil de import. Dacia Dokker și Hyundai Tucson au cele mai mici scăderi în acest an.
În cele mai vândute segmente, autoturismele preferate au fost Dacia Duster, Hyundai Tucson și Peugeot 3008, la SUV-uri, Dacia Logan, Dokker și Renault Megane, în clasa C, și Dacia Sandero, Renault Clio și Toyota Yaris, în clasa B.
Alte date relevate de analiza APIA se referă la ponderea achizițiilor făcute de persoanele fizice, care au urcat în luna mai la 48% din piață, față de media de 36% pe care o ocupă în acest an. Acest lucru ar putea fi stimulat și de impactul comerțului cu autovehicule al firmelor care reexportă mașini de pe piața românească, dar și de suspendarea achizițiilor făcute de companii pe perioada epidemiei.
Pe segmentul vehiculelor comerciale ușoare, piața a scăzut mai lent decât autoturismele (-22,8%), astfel că după 5 luni acest segment de autovehicule are un declin mai puțin grav, 28,8%.