Compania de stat Metrorex a anunțat joi că a notificat firma sindicaliștilor de la metroul bucureștean, Sindomet Servcom SRL, care administrează și închiriază spațiile comerciale din stații, să elibereze de urgență aceste spații până pe 2 aprilie, susținând că afectează securitatea la incendiu în subteran. În replică, vineri dimineață, circulația metrourilor a fost blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliștilor, care au coborât în tunel la stația Piața Unirii, pe calea de rulare, și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri (Sindicaliști așezați pe șine - VIDEO&FOTO AICI).
Se repetă, astfel, aproape la indigo, situația conflictuală survenită în urmă cu 3 ani, la expirarea contractului de asociere în participațiune încheiat în 2003 între Metrorex și Sindomet Servcom, controlată integral de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), prin care operatorul metroului a pus la dispoziție firmei sindicaliștilor suprafețele din stațiile de metrou și din căile de acces către acestea, iar firma a construit și amenajat spații comerciale, pe care le-a închiriat, conform datelor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoaneAtunci, în vara anului 2018, Metrorex a anunțat că respectivul contract expiră în septembrie, după ce fusese prelungit cu 1 an, în 2017, și nu va mai fi continuat, astfel că spațiile comerciale puse la dispoziția Sindomet Servcom și închiriate de aceasta comercianților de la metrou trebuie să revină sub controlul Metrorex, care a menționat că vrea ulterior să organizeze o licitație prin care să le închirieze direct, fără intermedierea firmei sindicatului. În replică, USLM, acționarul unic al Sindomet, a organizat atunci o grevă de avertisment de 2 ore și a amenințat cu greva generală.
Mai important însă, firma sindicatului de la metrou a dat în judecată Metrorex la Tribunalul București, obiectul procesului fiind "numire lichidator". Astfel, Sindomet Servcom a cerut instanței "Să dispuneți numirea unui lichidator al asocierii intervenite în urma Contractului de Asociere în participațiune nr. 94 din 26.11.2003 (încheiat cu Metrorex – n.r.), având în vedere că nu a fost convenită o procedură distinctă de lichidare a asocierii, iar pe cale de consecință, să dispuneți și instituirea unui drept de retenție (al Sindomet – n.r.) asupra spațiilor (comerciale – n.r.) aduse în asociere, până la stabilirea și plata efectivă a unei juste și reale despăgubiri conform contractului (...)".
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoiCu alte cuvinte, Sindomet Servcom apreciază că acest contract din 2003 nu include nicio clauză privind condițiile și procedurile în care poate fi încheiat, astfel că lichidarea trebuie stabilită pe cale judiciară, prin intermediul instanței.
Încercând să rezolve problema pe cale amiabilă, Metrorex a inclus în proiectul de rectificare a bugetului său pe 2018 și despăgubiri pentru Sindomet. "Valoarea totală a despăgubirii juste și reale a Sindomet Servcom SRL este 2.132.715 lei", declara în noiembrie 2018, pentru Profit.ro, directorul general de atunci al Metrorex, Dumitru Șodolescu.
CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5GNu s-a ajuns însă la nicio înțelegere, astfel că procesul intentat de Sindomet în august 2018 se află și în prezent pe rol.
Ion Rădoi, șeful sindicatului Metrorex. Sursa foto - Inquam Photos/Octav Ganea
Pe 14 noiembrie 2018, ministrul de atunci al Transporturilor, Lucian Șova, declara că firmele care au avut închiriate spații comerciale la metroul bucureștean în baza contractului de asociere între timp expirat dintre Metrorex și firma sindicaliștilor ar fi refuzat să părăsească aceste spații, iar în aceste condiții ar fi fost notificate în legătură cu faptul că vor fi debranșate de la utilități.
Problema Metrorex a fost și este însă următoarea: contractul de asociere cu Sindomet din 2003, a cărui lichidare este încă disputată în justiție, prevede și că Metrorex se obligă să asigure contra cost utilitățile necesare exploatării spațiilor aduse în asociere, respectiv lumină, apă, toalete și evacuare reziduri, încheind în acest sens contracte de furnizare cu utilizatorii spațiilor. Iar cum contractul de asociere nu a fost încă lichidat, se mențin și obligațiile Metrorex de asigurare a utilităților către comercianți.
Astfel că firmele care au închiriat de la Sindomet spațiile comerciale de la metrou s-au asociat în Asociația Comercianților de la Metrou și au dat imediat în judecată Metrorex, în aceeași lună noiembrie 2018, și au câștigat definitiv procesul în martie 2019, instanța obligând Metrorex să reia furnizarea utilităților către comercianți.
CITEȘTE ȘI Guvernul pune în practică măsura suspendării până la 30 de zile a activității restaurantelor, cluburilor, magazinelor și firmelor care nu respectă măsurile anti-Covid"(...) reclamantului (Asociația Comercianților – n.r.) i-a fost adus la cunoștință că Metrorex SA va întrerupe asigurarea energiei electrice și a apei pentru spațiile comerciale din spațiile de metrou începând cu data de 19.11.2018. Întrucât contractele de utilități sunt încheiate în baza contractelor de închiriere între comercianți, reprezentați de reclamant, iar cu privire la contractul de asociere în participațiune există un litigiu pe rolul instanțelor, măsura sistării utilităților este una abuzivă , atât timp cât diferendul juridic nesoluționat pe cale amiabilă de părți urmează a fi soluționat de instanțele de judecată. Este necesară o autorizare din partea instanței de judecată pentru a se putea sista respectivele utilități. Comercianții nu au fost notificați de către Metrorex SA cu privire la necesitatea predării spațiilor comerciale, ca urmare a pretinsei încetări a contractului de asociere în participațiune. Prin comportamentul abuziv, Metrorex SA creează un prejudiciu comercianților, care nu își pot desfășura activitatea în condiții normale de lucru, atât timp cât ei dețin un contract de închiriere valabil, dar mai ales comercianților care comercializează produse alimentare perisabile supuse deteriorării și alterării din cauza sistării furnizării de electricitate", se arăta în reclamația depusă la instanță de Asociația Comercianților de la Metrou.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Valentin Bancu, despre premium în businessMai mult, în octombrie 2018, Asociația a dat în judecată atât Metrorex, cât și Sindomet Servcom, cerând instanței să constate că, deși a expirat pe 23 septembrie 2018, contractul de asociere în participațiune din 2003, în baza căruia firma sindicaliștilor a închiriat ulterior comercianților spațiile de la metrou, încă produce efecte juridice.
Acest proces a fost suspendat după un an, în octombrie 2019, la solicitarea Sindomet, până la soluționarea definitivă a litigiului dintre Metrorex și firma sindicaliștilor privind lichidarea contractului de asociere în participațiune din 2003. Următorul termen în cauză a fost stabilit pentru luna mai a acestui an.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul contract de muncă, pregătit pentru menajere, plimbători de câini, bucătari, șoferi, grădinari, întreținători de piscine: angajatorul va trebui să constituie garanții pentru contribuții și impozitePotrivit celor mai recente date publice disponibile, Sindomet Servcom SRL a terminat anul 2019 cu un profit net de 6,19 milioane lei, de aproape 6 ori mai mare comparativ cu 2018, la venituri totale de 13,16 milioane lei, cu 76% peste nivelul din anul anterior.
Ministrul Transporturilor. Cătălin Drulă, a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spațiilor comerciale de la metrou, că acesta ar fi o "gaură neagră" în veniturile Metrorex și că, deși este expirat din 2018, firma sindicatului ar ocupa în continuare, abuziv aceste spații și le subînchiriază către terți, deși statutul Metrorex ar interzice subînchirierea lor.
În 2018, ministrul de atunci, Lucian Șova, a prezentat public veniturile pe care Sindomed Servcom le-a încasat în ultimii ani de pe avut urma închirierii spațiilor comerciale: 2.800.000 de lei, din care partea Metrorex 700.000 de lei în anul 2015, 2.900.000 lei din care 734.000 de lei partea Metrorex în anul 2016, 3.000.000 de lei, din care 796.000 de lei pentru Metrorex în 2017 și 2.376.000 de lei, din care partea Metrorex 855.000 de lei în primele 10 luni din 2018.