Airbus a livrat la sfârșitul săptămânii trecute modulul de servicii european, care va asigura energia, apa, aerul și electricitatea navei spațiale Orion a NASA. Orion va transporta astronauți spre Lună și dincolo de aceasta, în anii care vor urma, un moment de referință pentru grupul european, care ar trebui să atragă comenzi viitoare de ordinul sutelor de milioane de euro, transmite Reuters.
Inginerii fabricii Airbus din Bremen, Germania, au împachetat modulul într-un container special pentru livrarea acestuia cu un avion Antonov la Centrul Spațial Kennedi din Florida, primul pas în drumul său spre spațiu, scrie News.ro.
În Florida, modulul va fi integrat cu modulul Orion construit de compania Lockheed Martin și timp de peste un an vor avea loc teste intense, înaintea unei prime misiuni de trei săptămâni de orbitare a Lunii, programată pentru 2020, care se va desfășura însă fără echipaj uman.
CITEȘTE ȘI Tesla este investigată în SUA pentru estimările privind producția de automobile M3 din 2017Viitoarea producție a Orion și a modulului european ar putea avea ca rezultat comenzi viitoare de miliarde de dolari, pentru companiile implicate, a declarat Bill Gerstenmaier, administrator asociat pentru exploarea și operațiunile cu echipaj uman al NASA.
”Acesta este sistemul care va permite oamenilor să pătrundă mai adânc în spațiu...și să se îndepărteze pentru prima oară de sistemul Pământ-Lună”, a spus acesta.
Planurile actuale prevăd trimiterea în spațiu a unei misiuni cu echipaj uman în 2020, dar NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează apoi să lanseze o misiune cu echipaj uman în fiecare an. Proiectul Orion este important atât din punct de vedere cât și economic, într-o perioadă în care China și alte țări se întrec să câștige un avantaj în spațiu.
Modulul de servicii european va asigura propulsie, electricitate, controlul termic și consumabile modulului pentru echipaj Orion, urmând să fie pentru prima oară când NASA va utiliza un sistem construit în Europa ca element major al unei nave spațiale americane.
”Acesta este un pas major. Livrarea și zborul către America sunt numai începutul unei călătorii care ne va duce la 60.000 de mile dincolo de Lună, mai departe decât au călătorit vreodată oamenii”, a spus vicepreședinte pentru servicii pe orbită și explorare la Airbus.
Orion face parte din eforturile tot mai intense de revenire a oamenilor pe Lună, unde descoperirea neașteptată a gheții a energizat cercetătorii. Dezvoltările tehnologice rapide, cum ar fi printarea 3D, creează condițiile pentru crearea de infrastructură pe Lună, de tipul stațiilor de servere pentru date.
Gerstenmaier a spus că ESA este interesată să participe la așa-numita ”poartă lunară”, cu obiectivul unei noi aselenizări în jurul anului 2028 și crearea unei baze de călătorie către Marte și dincolo de aceasta.
Airbus a câștigat în 2014 un contract de 390 de milioane de euro pentru construcția primului modul de servicii european și lucrează la o a doua comendă în valoare de 200 de milioane de euro. În prezent negociază cu ESA noi comenzi, care ar putea totaliza 1 miliard de euro, a spus Juckenhoefel.
Mike Hawes, conducătorul proiectului Orion la Lockheed, a spus că această companie negociază cu NASA până la 12 misiuni care ar urma să aibă ca rezultat comenzi noi de ordinul miliardelor de dolari, compania lucrând la reducerea la jumătate a costului viitoarei nave spațiale.