Academia de Studii Economice din București (ASE) prin școala de afaceri Bucharest Business School, a organizat, în perioada 20-28 iulie, a 5-a ediție a Data Science International Summer School, un eveniment unic în Europa Centrală și de Est, destinat profesioniștilor și studenților pasionați de știința datelor.
Data Science International Summer School, eveniment aflat la ediția a 5-a, care funcționează ca un punct central de conexiune în rețeaua profesioniștilor din domeniul științei datelor și al inovării contribuie substanțial la eforturile și implementarea strategiei de internaționalizare ASE. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Gate Institute din cadrul Universității Sofia „Sf. Kliment Ohridski” din Bulgaria, echipa proiectelor enRichMyData, Graph-Massivizer, UPCAST și INTEND . Ajunsă la a 5-a ediție, școala de vară este un hub al expertizei și inovării și aduce împreună studenți, cercetători și profesioniști din universități și organizații de pe 4 continente.
Evenimentul este unul global, adunând aproximativ 65 de participanți din domeniul științei datelor, aproximativ 45% dintre aceștia venind din state precum Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Tunisia, Norvegia, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia și Austria. Ca și în anii trecuți evenimentul beneficiază de participarea unor profesori și speakeri de prestigiu, provenind de la instituții academice și de cercetare de renume mondial, precum University of Chicago (SUA), University of North Carolina at Charlotte (SUA), Wageningen University & Research (Olanda), London Metropolitan University (Marea Britanie), Oslo Metropolitan University (Norvegia), University of Klagenfurt (Austria) și SINTEF (Norvegia).
„Ne propunem să consolidăm poziția ASE pe harta academică globală, dar și să contribuim semnificativ la dezvoltarea comunității globale dedicate științei datelor și inteligenței artificiale. Colaborarea cu Seoul National University, cercetători de la SINTEF Oslo vor aduce cu siguranță rezultate semnificative și vor contribui la creșterea calității educației și a inovării în mediul de business. Aceste colaborări internaționale vor oferi studenților și profesioniștilor noștri acces la resurse și oportunități de învățare la cel mai înalt nivel, susținându-ne în misiunea de a pregăti lideri de top în știința datelor și inteligența artificială”, a menționat Vasile Alecsandru Strat, decan Bucharest Business School, ASE.
Școala de vară s-a desfășutrat la Predeal de-a lungul a 8 zile pline de subiecte dedicate științei datelor și inteligenței artificială (IA), de la modele de limbaj în AI la pipeline-uri de date și învățare automată, programul a inclus cursuri și demonstrații practice. Printre exemplele concrete s-au numărat previziunile de vânzări, detectarea anomaliilor, recomandările personalizate și optimizarea lanțului de aprovizionare.
Evenimentul a fost sprijinit și de către OMV Petrom, care susține prin proiectul Energia Cunoașterii mai multe activități din cadrul ASE.
Acest sprijin reflectă angajamentul companiei de a promova educația de calitate și de a contribui la formarea unei noi generații de specialiști în știința datelor. Printre participanții și lectorii din mediul privat, care au demonstrat un angajament ferm pentru sprijinul educației în știința datelor, se numără Sintef, Tquila Automation și Assist Software. Data Science Summer School are un grad ridicat de complementaritate cu alte programe și inițiative organizate în ASE, precum programul de master Business Analytics din cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor în Limbi Străine. Programul se adresează absolvenților de studii economice și tehnice care doresc să își dezvolte competențele analitice și să învețe să utilizeze datele pentru a lua decizii strategice. Programul dispune de 45 de locuri pentru studenții români și 8 locuri pentru studenții internaționali. Înscrierile la acest program sunt în derulare și se realizează până la începutul lunii septembrie.
“Ne dorim să vedem cât mai multe inițiative precum Data Science International Summer School. Dimensiunea operaționalizării parteneriatelor și inițiativelor este deosebit de importantă pentru studenți întrucât oferă oportunități concrete de aplicare a cunoștințelor teoretice în proiecte reale, pregătindu-i pentru provocările pieței muncii globale. Realizarea studiilor de caz și a atelierelor de lucru în colaborare cu mediul privat este una dintre prioritățile noastre principale pentru că atât universitatea, cât și mediul de afaceri au nevoie de o productivitate crescută a muncii. Oportunitatea înțelegerii științei datelor aduce un avantaj competitiv studenților și profesioniștilor din toate domeniile”, a precizat Cecilia Ciocirlan, directorul adjunct al Masterului Business Analytics.
“Data Science Summer School setează un context internațional ce facilitează legăturile dintre mediul de business și viitorii specialiști în domeniul datelor și inteligenței artificiale. Cred că va fi dezvoltată o comunitate cu relații profesionale de lungă durată, caracterizată de multidisciplinaritate. Este o oportunitate pentru cei care își doresc o evoluție multilaterală, atât de necesară pentru accederea în poziții înalte de leadership și management, atât în spațiul public sau în organizații cu caracter internațional, cât și în spațiul corporativ”, a precizat Ioan Mihail Stan (Bitdefender).
„Participarea la Data Science Summer School a fost o experiență unică. Am avut ocazia să colaborez cu profesioniști din întreaga lume și să aplic concepte avansate de știința datelor în proiecte reale. Aceste cunoștințe mă vor ajuta enorm în rolul meu la Tquila Automation, unde folosesc datele pentru a dezvolta soluții de automatizare”, a precizat Bogdan Jianu (Tquila Automation).
“Recomand această experiență oricărui profesionist interesat de știința datelor și de domeniul bancar. Lucrez în departamentul de Integrare a Riscului al Garanti BBVA. Am învățat diferite tehnici de standardizare a datelor pe care le pot utiliza în activitatea zilnică pentru a crește eficiența”, a precizat Mădălina Vrabie (Garanti BBVA).
Anul viitor evenimentul își propune să extindă și mai mult colaborările internaționale, implicând un număr și mai mare de universități și experți globali. Evenimentul va continua să pună accent pe aplicațiile practice și pe dezvoltarea competențelor necesare pentru a face față provocărilor din industria de date, pregătindu-i pe participanți pentru roluri de lider în acest domeniu.