VIDEO Prima TV: Seceta usucă România. Efectul va fi văzut în toamnă, prin creșteri de prețuri în piețe și la raft

VIDEO Prima TV: Seceta usucă România. Efectul va fi văzut în toamnă, prin creșteri de prețuri în piețe și la raft
scris 13 aug 2022

Căldura toridă a uscat câmpuri întregi, iar producția este mult mai scăzută față de anii trecuți. Aproape 300.000 de hectare din toată țara au fost afectate de secetă. Vara nu se va termina prea curând și prognozele meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare pentru agricultură. Toate aceste probleme se vor vedea la toamnă în prețul plătit de români pentru produsele agricole.

Ministerul Agriculturii anunță că suprafețele afectate de pagubele produse de secetă depășesc 280.000 de hectare. În aproape 30 de județe din întreaga țară, culturile s-au uscat, iar sute de localități sunt alimentate restricționat cu apă.

Urmărește-ne și pe Google News

Fermierii spun că cifrele ar fi cu mult mai mari. Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, orz, rapiță și porumb. Producția de grâu este cu 18% mai mică față de anul trecut. Seceta a obligat fermierii să înceapă mult mai devreme și recoltarea de floarea soarelui. Cu toate acestea, autoritățile spun că vom avea suficiente produse agricole, atât pentru consum intern, cât și pentru export, arată Prima TV.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
INFOGRAFICE Top producători de bere. Străinii domină piața românească CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Top producători de bere. Străinii domină piața românească

Producția mică și scumpirile la apă, carburanți și electricitate vor fi simțite și de consumatorii finali prin creșterile de prețuri în piețe și la raft.

Iar seceta va continua să facă ravagii și în perioada următoare. Ministrul Mediului spune că România se află în risc de deșertificare. Cel mai grav este în sudul țării, acolo unde pădurile au dispărut în urmă cu multe decenii.

Toată Europa a fost afectată de secetă anul acesta. Specialiștii spun că 2022 pare să fie cel mai rău an din ultimii 500 de ani. Până în prezent, cel mai grav a fost în 2018, când vremea caldă și uscată a dus la producții ale culturilor-cheie cu 50% mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
romania