Fermierii și transportatorii continuă marți protestele în mai multe zone din România, în ciuda promisiunilor făcute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu. Cu o zi înainte, unul dintre liderii fermierilor anunțase că cel mai probabil manifestațiile vor fi suspendate.
Reprezentantul fermierilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) Marius Micu a anunțat luni seară că „probabil că va fi decisă suspendarea oricărei inițiative de proteste”, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, în aceeași conferință de presă, că „așteaptă ca toți fermierii să meargă acasă”, iar procesul-verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanții fermierilor va fi asumat și respectat de el, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și „Sindicatul Fermierilor Patrioți”, în contextul discuțiilor pe care le-au avut cu reprezentanții Guvernului, le-au recomandat fermierilor să oprească protestele.
Printre solicitări se numără acordarea în regim de urgență a plăților APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenționată, plata unui sprijin de 100 de euro per ha pentru culturile înființate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina și actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziționată și utilizată în agricultură.
Totodată, permisul de conducere categoria B este echivalat și va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus și Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii și Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.
Marius Micu a adăugat că a fost încheiat un proces-verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.
În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor, potrivit Centrului Infotrafic.
Și în Dolj protestele fermierilor continuă, marți, pe drumul național DN 56 București-Craiova, de la bifurcația către centura de sud a orașului, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane. Potrivit Prefecturii Dolj, peste 50 de autovehicule (utilaje agricole, TIR-uri, dar și autoturisme) erau în deplasare pe DN 56, scrie Agerpres.
În urma unei decizii luate luni de Prefectura Dolj, fermierii și transportatorii au acces pe drumul european, până la Aeroportul Internațional Craiova, așa cum au solicitat, fără a afecta însă traficul și accesul în acea zonă și în aeroport.
Nici fermierii și transportatorii din județul Alba nu renunță la proteste. După ce luni au protestat în Alba Iulia, marți, protestul cu utilaje are loc la Sebeș, scrie Alba 24.
Traficul prin Vama Siret din județul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor și transportatorilor.
Zeci de tractoare și utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulație de pe drumul național DN2, pe porțiunea cuprinsă între orașul Siret și punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către și dinspre Ucraina este blocat.
O singură bandă de circulație este deschisă mașinilor mici, traficul rutier pe aceasta desfășurându-se alternativ.
„Vom sta aici cât va fi nevoie, până ce nemulțumirile noastre vor fi auzite și rezolvate”, a declarat unul dintre protestatari.