Guvernul vrea să vină cu mielul pe lista limitării adaosului comercial

Guvernul vrea să vină cu mielul pe lista limitării adaosului comercial
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită și după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul și introducerea de noi produse pe listă, iar "mielul" ar putea fi unul dintre acestea.

"Îmi doresc ca familiile cu venituri mici și medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele prețului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanță au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% față de anul 2022, unde prețurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanță", a precizat Florin Barbu, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Producătorul \'\'Cămara Noastră - Poftă de România\'\', amendat de ANPC CITEȘTE ȘI Producătorul ''Cămara Noastră - Poftă de România'', amendat de ANPC

Întrebat dacă mielul ar putea fi introdus pe lista produselor cu adaos comercial redus având în vedere Sărbătorile Pascale, șeful MADR a transmis că va decide acest lucru numai după ce va avea un dialog cu retailerii și procesatorii, însă a recunoscut că este o propunere bună.

"Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Discuțiile le vom avea împreună și împreună vom decide acest lucru. (...) Deci lucrurile sunt foarte clare și așa cum v-am spus și în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem și mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulțumesc pentru propunere și o să o iau în calcul (...) Tot timpul se consumă miel în România și vreau să vă spun că România deține 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie și 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României și de la fermierii români din sectorul ovin", a subliniat Barbu.

Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază și pentru a ”decide modalitățile de prelungire a acestei măsuri”.

Anterior, la finele anului trecut, într-un interviu acordat Profit.ro, ministrul Agriculturii a anunțat că se va întâlni cu retailerii și procesatorii pentru a discuta prelungirea schemei, în opinia sa măsurile de plafonare fiind necesar a fi prelungite după 31 ianuarie.

De ce este important: Ordonanță de urgență prin care Guvernul a plafonat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente este în vigoare până pe 31 ianuarie.

Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite CITEȘTE ȘI Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite

Acum ministrul a anunțat că întâlnirea cu comercianții și procesatorii va avea loc săptămâna viitoare.

”Luni la ora 15.00, voi avea o întâlnire și cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază. Este evident că această măsură a dat rezultate – inflația la finalul anului a scăzut la 6.6%, iar puterea de cumpărare a românilor s-a îmbunătățit.( +7,9% câștig salarial real în noiembrie 2023 față de noiembrie 2022). Împreună vom decide modalitățile de prelungire a acestei măsuri bune pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor!”, a anunțat ministrul Agriculturii

ULTIMA ORĂ Statul va impune un moratoriu, până la 31 decembrie 2024, la unele contracte de credit sau leasing CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul va impune un moratoriu, până la 31 decembrie 2024, la unele contracte de credit sau leasing

Lista cu cele 21 produse la care e limitat adaosul comercial 

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg

16. Cozonac 

17. Bulion de roșii

18. Smântână- 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți