Veniturile Rusiei din exporturile de îngrășăminte s-au majorat cu 70% ca urmare a exploziei prețurilor gazelor, care a indisponibilizat concurența europeană, inclusiv Azomureș

Veniturile Rusiei din exporturile de îngrășăminte s-au majorat cu 70% ca urmare a exploziei prețurilor gazelor, care a indisponibilizat concurența europeană, inclusiv Azomureș
scris 18 ian 2023

Rusia a profitat de închiderea combinatelor din Europa, majorându-și în primele zece luni ale anului trecut cu 70% veniturile obținute din exportul de îngrășăminte, în pofida reducerii vânzărilor cu 10% și a sancțiunilor impuse de statele occidentale. Potrivit Financial Times, veniturile din exporturile de îngrășăminte ale companiilor rusești au fost de 16,7 miliarde de dolari.

De ce este important: Combinatul autohton Azomureș, care produce 1,6 milioane de tone de fertilizanți pe an, dintre care 1,3 milioane de tone sunt alocate fermierilor români, este închis, anul trecut funcționând doar 3 luni. Oficialii Azomureș susțineau că, pentru a putea reporni activitatea, prețurile gazelor ar trebui să scadă sub 90 de dolari/MWh. În prezent, prețurile spot din România sunt de puțin peste 60 de dolari pe baril, însă cele pe termen lung, cu livrare în primul trimestru de exemplu, se situează în continuare peste 140 euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Creșterea dobânzilor a avut rezultate, am găsit dozajul optim. Vedem spre finalul anului o inflație de o singură cifră. Nu vedem recesiune CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Creșterea dobânzilor a avut rezultate, am găsit dozajul optim. Vedem spre finalul anului o inflație de o singură cifră. Nu vedem recesiune

Exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia sunt scutite de sancțiunile occidentale pentru a sprijini securitatea alimentară, în special a țărilor sărace. Moscova și-a crescut exporturile în țări precum India, Turcia și Vietnam, consolidându-și poziția pe piața îngrășămintelor și ca urmare a închiderii combinatelor europene din cauza creșterii puternice a prețurilor la gaze în primăvara anului 2022.

FT precizează că prețul îngrășămintelor (în special al potasiului) a început să crească înainte de începerea războiului din Ucraina, după introducerea sancțiunilor împotriva Belarusului pe fondul suprimării protestelor civile și ca urmare a reducerii de către Rusia a livrărilor de gaze naturale.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să continue să beneficieze de prețuri mai mari în acest an, crede FT. Scăderea recentă a prețurilor la gaze în Europa din cauza vremii mai calde decât de obicei a condus la scăderea prețurilor la îngrășăminte, în timp ce producătorii din regiune au început să-și majoreze producția.

LISTA Cele mai vândute mașini electrice din România. Dacia Spring a devenit refrenul anului, comenzile au sufocat dealerii CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai vândute mașini electrice din România. Dacia Spring a devenit refrenul anului, comenzile au sufocat dealerii

Actorii de pe piața europeană a îngrășămintelor chestionați de FT se așteaptă la o nouă scădere a prețurilor la fosfați și potasiu, iar rezervele globale de azot sunt considerate ca fiind în prezent suficiente.

Un produs care nu a înregistrat o evoluție pozitivă este amoniacul, o materie primă pentru îngrășămintele cu azot, din cauza închiderii unei conducte prin Ucraina. Rusia acoperă aproximativ 12% din piața globală de export de amoniac, iar datele arată că exporturile rusești de amoniac, substanță utilizată și în industrii precum cea a materialelor plastice și textile, au scăzut cu 76% în volum în primele nouă luni ale anului 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
ingrășăminte
rusia
exporturi
azomureș