Uniunea Europeană taie din banii României pentru sectorul apicol

Uniunea Europeană taie din banii României pentru sectorul apicol
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:18

Comisia Europeană a decis să deducă suma de 139.138,58 euro din fondurile europene alocate României, din cauza neîndeplinirii criteriilor de încasare a banilor în sectorul apicol, de unii beneficiari, atât la nivel de asociație, cât și individual, potrivit Deciziei de punere în aplicare 2650/2024 a Comisiei, din 10 octombrie, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Suma de 20.100,72 euro a fost dedusă pentru Intervenția IS-A-01 – Servicii de consiliere, asistență tehnică, formare, informare și schimb de bune practici, inclusiv prin colaborarea în rețea, pentru apicultori și pentru organizațiile de apicultori – IS-A 01-01 – Consultanță în apicultură;

Urmărește-ne și pe Google News
Doua lanțuri de magazine nu au respectat prețul plafonat la iaurt și lapte, suține ministrul Agriculturii CITEȘTE ȘI Doua lanțuri de magazine nu au respectat prețul plafonat la iaurt și lapte, suține ministrul Agriculturii
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

1.126,52 euro, pentru Intervenția IS-A-02 – Promovare, comunicare și marketing, inclusiv acțiuni de monitorizare a pieței și activități care vizează în special sensibilizarea consumatorilor în privința calității produselor apicole – IS-A 02-01 – Cheltuială per acțiune de promovare, arată G4Food.ro

și 117.911,34 euro, pentru Intervenția IS-A-05 – Investiții în active corporale și necorporale, precum și alte acțiuni, inclusiv pentru raționalizarea transhumanței – IS-A 05-02 – Achiziționarea de accesorii apicole.

Suma totală de 139.138,58 euro este de departe cea mai mare dintre sumele deduse și altor state membre vizate.

Proiectele pentru finanțare au fost depuse pentru anul 2023. Sursa banilor: Fondul European pentru Garantare Agricolă ( FEGA ).

Comisia Europeană a motivat decizia prin faptul că  justificarea înaintată de România pentru a primi banii de la bugetul european ”nu corespunde unei realizări, astfel cum s-a raportat în raportul anual privind performanța”.

Potrivit Regulamentului (UE) 2021/2116 și altor acte legislative europene, Comisia Europeană trebuie să efectueze evaluările necesare privind îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de finanțare și să comunice statelor membre rezultatele acestor evaluări ținând seama de justificările furnizate de statele membre în rapoartele anuale privind performanța.

Pot fi finanțate din bugetul Uniunii numai cheltuielile eligibile, care corespund unei realizări, astfel cum s-a raportat în raportul anual privind performanța al fiecărui stat membru.

HiSky a lansat, cu prețuri mici, primul zbor de la București la Paris CITEȘTE ȘI HiSky a lansat, cu prețuri mici, primul zbor de la București la Paris

În lumina evaluării efectuate și ținând seama de justificările statelor membre, partea din cheltuieli care nu corespunde unei realizări, astfel cum s-a raportat în raportul anual privind performanța trebuie să fie dedusă din finanțarea din partea Uniunii.

Alte state membre vizate:

1.Bulgaria, 396 euro;

2.Germania, 13.916,42 euro;

3.Slovacia, 535,57 euro.

Total: 153 986,57, FEGA.

1.Germania, 4.647,22 euro;

2.Danemarca, 163,01 euro.

Total FEADR ( Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală ): 4.810,23

Total FEGA + FEADR: 158.796,80 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bani
ue
apicultura