Banca Europeană pentru reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va cumpăra 13% din acțiunile grupului Agricover, deținut de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători pe piața locală agricolă, urmând să achite pentru această participație 7 milioane euro.
În baza unui acord semnat astăzi, BERD va investi 32 milioane lei (echivalentul a 7 milioane euro) în capitalul companiei pentru a subscrie unei participații de 13 procente. Finalizarea tranzacției este supusă aprobărilor statutare, iar tranzacția este de așteptat să fie finalizată până la sfârșitul anului.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Grupul Agricover este format din Divizia Agri-Business și Divizia Agri-Finance. Divizia Agri-Business cuprinde liniile de business mature – distribuția de inputuri (semințe, pesticide, îngrășăminte, motorină), comerțul cu cereale, serviciile de însilozare, valorificarea de lapte, și business-urile noi ale Grupului – distribuția de legume-fructe proaspete și activitatea de procesare a cărnii de porc. Divizia Agri-Finance include activitatea de finanțare și serviciile de asigurare specializate pentru agricultură.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Fermele și fabricile companiei Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli controlat de "Regele Puiului", au fost preluate de compania agricolă VitallGrupul are peste 850 angajați și un număr de peste 4.500 clienți fermieri la nivel național.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, cu investitii în țară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Totalul investițiilor in sectorul agroalimentar este de 10,3 miliarde euro în 624 proiecte în țările în care operează BERD, din care 700 milioane euro investiți în România în 36 de proiecte.
Divizia de Agri-Business a Agricover Holding a revenit anul trecut pe profit, cu un rezultat brut de 12,2 milioane de lei, după ce anul precedent a fost încheiat cu o pierdere de 12 milioane de lei. Cifra de afaceri a fost de 1,2 miliarde lei. Divizia de Agri-Business reunește activitățile de distribuție inputuri pentru agricultură (semințe, pesticide, îngrășăminte, motorina), servicii de însilozare și comerț cu cereale și oleaginoase, precum și activitatea de abatorizare și procesare a cărnii de porc.
„Anul 2016 a reprezentat o nouă etapă de eficientizare a operațiunilor de Agri-Business, ceea ce a condus la o creștere a profitabilității. Ne-am asumat angajamentul de a susține dezvoltarea fermierilor parteneri, iar pentru aceasta continuăm să ne concentrăm pe găsirea de noi soluții de reducere a costurilor de producție la hectar”, a declarat Daniel Florescu, Director General Agri-Business, Agricover.
CITEȘTE ȘI Tranzactie: Frații Pavăl, care controlează Dedeman, au cumpărat 20% din Moldova Farming, în portofoliu cu peste 8.000 hectare teren agricolAgricover a înregistrat o creștere cu 8% a activității de distribuție inputuri, în timp ce volumul de cereale și oleaginoase tranzacționate s-a redus cu 27%. Această reducere face parte din strategia companiei de eficientizare a activității, strategie care va continua și pe parcursul anului 2017.
Anul acesta, compania are în vedere dezvoltarea operațiunilor de distribuție de inputuri pe două direcții. Prima direcție o reprezintă optimizarea portofoliului de semințe și pesticide cu scopul de a oferi fermierilor soluții practice de creștere a performantei economice, iar cea de-a doua constă în oferirea de soluții prin care fermierii să poată beneficia de motorină și îngrășăminte cu plata la recoltă. În același timp, compania are în vedere extinderea parteneriatelor cu fermierii medii și mici. CITEȘTE ȘI Frații lui Omar Hayssam au vândut Rio Bucovina către Maspex, proprietarul Tymbark. Prețul tranzacției - 1,8 milioane euro
În anul 2016, compania a achiziționat 275.000 de capete de porc de la fermierii din zootehnie, cu 33% mai mult față de anul anterior, din care 235.000 capete au fost abatorizate și procesate în unitatea proprie, achiziționată de companie la începutul anului 2015.
Agricover a investit în Abatorul Periș din nevoia de a asigura desfacere constantă și sigură a producției fermelor romanești de porci, oferind consumatorului carne proaspătă, de calitate. Abatorul este în acest moment una din cele mai importante unități de abatorizare a porcului viu din țară, cu o capacitate de abatorizare de 5.000 capete de porc pe săptămână pe schimb.
Pentru acest an au fost prevăzute investiții de peste 19 milioane leei pentru construirea unei secții noi de procesare a produselor de carne de porc cu valoare adăugată, suplimentarea sistemului de refrigerare și extinderea padocului pentru animale.