Legumicultorii: Costul încălzirii spațiilor protejate pentru cultivarea legumelor în România este prea ridicat

Legumicultorii: Costul încălzirii spațiilor protejate pentru cultivarea legumelor în România este prea ridicat
scris 2 apr 2017

Măsura care sprijină cultivarea roșiilor în spații protejate nu a avut o motivație bazată pe cifre reale, a declarat pentru News.ro, cercetătorul în legumicultură și reprezentantul Cooperativei Agricole "Legume de Vidra", Victor Lăcătuș, care a mai spus că, în România, costurile încălzirii spațiilor protejate, pentru dezvoltarea culturilor de legume, sunt prea mari.

“Am criticat măsura pentru tomate crescute în solar deoarece motivația nu a avut nicio substanță, nu a avut în spate cifre reale. Motivația era următoarea: că importul de roșii este uriaș, că el este la fel ca la importul de carne de porc și că noi trebuie să reducem importul de tomate prin a produce tomate în sistem protejat și încălzit pe perioada iernii. Nu asta trebuia să fie motivația ministerului”, a afirmat Lăcătuș.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, în România, nu este profitabilă dezvoltarea culturilor de legume în spații protejate încălzite deoarece costurile sunt foarte mari în comparație cu alte state, unde clima este mai blândă.

“Costurile sunt foarte mari la încălzire. De altfel, până în ‘90 aveam o suprafață de sere încălzite de 1.500-2.000 de hectare și am modificat datele de plantare tocmai pentru a nu mai consuma atâta energie. Pentru că oricât se ascundea regimul de atunci și spunea că nu ne afectează criza energetică, ne afecta. Stăteam pe întuneric, nu aveam căldură. Și atunci am modificat datele de plantare. Și ne-am dus cu tomatele în martie. La fel se vrea și cu acest program se prevede plantarea în martie, dar pe vremea aceea serele din România erau obligate să dea 90% către export”, a explicat cercetătorul.

Japonezii de la Asahi au finalizat preluarea Ursus Breweries CITEȘTE ȘI Japonezii de la Asahi au finalizat preluarea Ursus Breweries

Mai mult, reprezentantul Cooperativei Agricole "Legume de Vidra" este de părere că România nu are cum să concureze cu țări precum Grecia, Turcia, Spania sau Macedonia, unde costurile pentru sistemele protejate încălzite sunt mult mai mici decât în România.

Guvernul a aprobat, pe data de 27 ianuarie, o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susținuți printr-un program să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de 1.000 mp.

Unii producători au criticat acest program, susținând că nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roșii pe suprafețe de 1.000 de metri pătrați, din cauza costurilor foarte mari.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a criticat recent calitatea roșiilor din import, încercând să justifice programul guvernului. Daea a subliniat că acest program este și o contracarare a importurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
legumicultori
victor lăcătus