Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a ajuns sâmbătă, la Nairobi (Kenya), la un important acord, în urma căruia țările dezvoltate vor elimina subvențiile pentru exporturile de produse agricole, așa cum au solicitat statele în curs de dezvoltare, care, la rândul lor, vor trebui să renunțe la aceste subvenții, pe termen lung, relatează agenția EFE.
'Acordul pe teme de agricultură este istoric, pentru că pune capăt unor majore distorsiuni pe piață', a afirmat directorul OMC, Roberto Azevedo, în legătură cu declarația semnată la finalizarea reuniunii ministeriale a organizației, de la Nairobi.
Aceasta și alte decizii conținute în declarația ministerială sunt menite să impulsioneze Runda de la Doha, deși economii în curs de dezvoltare, precum India, Cuba și Venezuela se tem că procesul de liberalizare a comerțului, inițiat în capitala Qatarului, nu va fi realizat în mod eficient și 'va avea consecințe grave' pentru aceste țări.
Acordarea de ajutoare pentru exporturile de produse agricole în țările dezvoltate a limitat până acum intrarea pe piețele lor a unor produse din economiile în curs de dezvoltare, motiv pentru care eliminarea acestor ajutoare a reprezentat una dintre cererile 'istorice' în cadrul OMC.
Conform acordului adoptat în privința exporturilor agricole, țările în curs de dezvoltare vor trebui să elimine, la rândul lor, subvențiile din 2018 și vor fi admise excepții până în 2023.
'Negocierile din cadrul OMC aveau prostul obicei să se finalizeze cu un eșec, dar, la ultimele două reuniuni ministeriale am creat un obicei nou: succesul. Am obținut cel mai bun acord posibil', a adăugat Azevedo, făcând referire și la importantul acord la care s-a ajuns în 2013, la Bali.
Un alt acord foarte așteptat era cel referitor la Mecanismul de Protecție Specială, care va permite țărilor în curs de dezvoltare să aplice taxe vamale la importurile de anumite produse, pentru a face față creșterilor bruște ale cumpărăturilor sau scăderii prețurilor.
De asemenea, țările mai sărace vor beneficia de un moratoriu până în 2030 pentru a pune în practică majoritatea acordurilor și vor fi puse în aplicare mai multe măsuri pentru accelerarea includerii lor pe piața internațională.
A zecea reuniune ministerială a OMC s-a finalizat sâmbătă, la Nairobi, după ce a reușit să depășească grave discrepanțe, care au vizat în special țările dezvoltate și pe cele în curs de dezvoltare și au făcut ca reuniunea să fie prelungită cu o zi.
Sursa: Agerpres