TABEL Pe cine lovește interzicerea exporturilor românești de cereale. Cel mai mare exportator este din China, cei mai mulți jucători majori sunt americani

TABEL Pe cine lovește interzicerea exporturilor românești de cereale. Cel mai mare exportator este din China, cei mai mulți jucători majori sunt americani
scris 10 apr 2020

Patru nume din topul celor mai mari zece exportatori de cereale din România reprezintă companii din Statele Unite, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) pe anul 2018, în clasament mai fiind incluși jucători de profil din Elveția (2), Germania, Liban, România, precum și China, care deține de altfel locul 1 din punct de vedere al volumului de business.

Guvernul a decis ieri seară, prin ordonanță militară, interzicerea, respectiv suspendarea exporturilor de cereale din România, după ce premierul Orban declarase anterior, în ședința Executivului, că autoritățile sunt pregătite să ia această măsură, ba chiar să treacă la rechiziții de mărfuri de pe piață, în vederea asigurării necesarului intern de consum.

Urmărește-ne și pe Google News

”Primesc un semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piața cerealelor și aici nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietar de cantități de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. (...) Datele preliminare pe care le-am primit în luna martie arată un adevărat dezmăț în materie”, a arătat Orban. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a confirmat că în luna martie au fost exportate 700.000 de tone și a arătat că are pregătite textele de acte normative ”și pentru suspendare, și pentru rechiziție”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Curtea Constituțională preschimbă majoritatea termenelor de judecată din luna aprilie și prima jumătate a lunii mai/ Vor fi judecate doar cauzele care vizează măsurile adoptate în legătură cu starea de urgență CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională preschimbă majoritatea termenelor de judecată din luna aprilie și prima jumătate a lunii mai/ Vor fi judecate doar cauzele care vizează măsurile adoptate în legătură cu starea de urgență

Ordonanța militară nr. 8/2020 prevede că se interzic/suspendă exporturile de grâu, porumb, orz, ovăz și orez, dar și cele de făină de grâu, boabe de soia, semințe și ulei de floarea soarelui, semințe de bumbac, precum și zahăr din trestie sau sfeclă. Vizate de măsură sunt și unele produse de brutărie și patiserie, precum și anumite sortimente de biscuiți. Potrivit sursei citate, se suspendă inclusiv procedurile de export aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței. De asemenea, pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor menționate.

”Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”, mai stipulează ordonanța.

Totuși, decizia este în mare măsură simbolică, apreciază Bloomberg. România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja și a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol. Mai puțin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, care oferă servicii de consultanță pentru sectorul agricol.

ANPC a închis Piața Rahova din București și pescăria din Piața Moghioroș CITEȘTE ȘI ANPC a închis Piața Rahova din București și pescăria din Piața Moghioroș

Pe de altă parte, potrivit aceleiași surse, decizia este încă un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condițiile în care cumpărătorii își extind aprovizionarea și virusul a schimbat rutele comerciale obișnuite. Interdicția românească ar putea duce și la prețuri mai ridicate ale cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referință pe plan global, cotațiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut la mijlocul lunii martie.

Cei zece cei mai mari exportatori de cereale din România au înregistrat în 2018, anul cu ultimele date publice disponibile, o cifră de afaceri cumulată total de peste 15,6 miliarde lei, reprezentând circa 1,7% din PIB-ul țării pe anul respectiv. Important: această cifră, precum și cele individuale din tabel, reprezintă totalul rulajului provenit din toate operațiunile derulate în România de firmele respective, nu doar din exporturi de cereale.

Cele mai multe dintre aceste companii au, de altfel, business-uri integrate, care pleacă de la producția agricolă propriu-zisă și includ și logistică, tradingul internațional fiind doar ultima verigă a lanțului economic.

Accesarea programelor RABLA Clasic și RABLA Plus poate fi făcută exclusiv cu dosare electronice, transmise online. Termenele au fost prelungite CITEȘTE ȘI Accesarea programelor RABLA Clasic și RABLA Plus poate fi făcută exclusiv cu dosare electronice, transmise online. Termenele au fost prelungite

Primii trei jucători din top au realizat fiecare, în 2018, cifre de afaceri de peste 3 miliarde lei fiecare. Cofco International, parte a grupului chinez omonim și liderul clasamentului, s-a apropiat chiar de pragul de 4 miliarde. Alte 5 companii au înregistrat rulaje anuale de peste 1 miliard de lei: Ameropa Grains, ADM Romania Trading, Cargill Agricultura, Glencore Agriculture și CHS Agritrade.

România a exportat, în primele zece luni din 2019, cereale în sumă de 2,145 miliarde de euro, cu 16% mai mult comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. În țările din Uniunea Europeană au fost exportate, în perioada menționată, cereale în valoare de 764,5 milioane euro, adică mai puțin de jumătate din valoarea totală. Principalele destinații au fost Spania (183,4 milioane de euro), Italia (152,9 milioane de euro) și Olanda (93,8 milioane de euro). În afara UE, cel mai mare importator de cereale românești este Egiptul.

România s-a situat în 2019 pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată și producția realizată de porumb boabe și floarea soarelui, potrivit aceleiași surse. La grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia.

TABEL Pe cine lovește interzicerea exporturilor românești de cereale. Cel mai mare exportator este din China, cei mai mulți jucători majori sunt americani

viewscnt
Afla mai multe despre
blocare exporturi cereale
suspendare exporturi cereale ordonanta militara
interzicere exporturi cereale stare de urgenta
romania granarul europei