În jur de 80.000-90.000 de cetățeni români ar putea pleca în străinătate pentru muncă sezonieră în perioada următoare, conform datelor Guvernului, a declarat joi seară premierul Orban.
Acest lucru a condus, joi, la o aglomerare de persoane pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde 13 curse în regim charter au decolat cu astfel de muncitori sezonieri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Nu avem nicio pârghie legală de a împiedica cetățeni români să fie angajați la companii din alte țări. Dacă ar avea ofertă de angajare da de la fermieri români sau de la ați angajatori, probabil, nu ar pleca”, a declarat prim-ministrul la televiziunea publică.
Orban a cerut în ședința de Guvern demiterea șefului aeroportului, care nu ar fi informat autoritățile cu privire la aceste zboruri, și a arătat că, printr-o nouă ordonanță militară, vor fi reglementate mai ferm condițiile și procedura de plecare.
De la decretarea stării de urgență, pe 16 martie, numărul estimat al acestora depășește 100. Cei mai mulți sunt locuitori ai comunelor harghitene Praid și Satu Mare.
Există și cazuri de plecare la muncă în Italia, epicentrul european al pandemiei COVID-19.
CITEȘTE ȘI Orban cere ca și ”șefimea” din rândul bugetarilor, inclusiv demnitarii, să intre în șomaj tehnic. Ordonanța pentru bugetari e pregătită, dar mulți solicită derogări cu motive ”stranii”Comisia Europeană a emis noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu. Sunt incluși aici, printre alții, lucrătorii din sectorul sănătății și din sectorul alimentar, precum și din alte servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă, ca și personalul critic pentru serviciile de utilități publice.
Germania a anunțat că va permite muncitorilor străini să intre în țară și să ajute la recoltatul fructelor și legumelor, relaxând restricțiile de călătorie impuse anterior pentru a limita răspândirea coronavirusului. Ministerul german al Agriculturii a declarat că a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în țară în luna aprilie și altor 40.000 în luna mai. Muncitorii sezonieri ar trebui să călătorească mai degrabă cu avionul decât cu autobuzul, pentru a se proteja de riscul infecției cu coronavirus, a adăugat Ministerul Agriculturii.