Șoc al secetei pentru producția de porumb și floarea soarelui

Șoc al secetei pentru producția de porumb și floarea soarelui
scris 18 oct 2020

Atât fermierii, cât și Ministerul Agriculturii mizează pe un declin pentru culturi cerealiere importante.

Producțiile de porumb și floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, față de anii precedenți, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare și asupra producțiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci și în zootehnie, susțin asociațiile fermierilor. "Avem la ora actuală 1,2 - 1,3 milioane de hectare afectate sută la sută la porumb și floarea soarelui.

Urmărește-ne și pe Google News

În județul Ialomița, din 360.000 de hectare cât are tot județul 280.000 sunt afectate sută la sută, cu grâu, orz, porumb și floarea soarelui. Din 440.000 hectare în județul Constanța, peste 300.000 sunt afectate. Avem probleme în bazinele agricole cu potențial imens, unde se produceau nu numai cereale pentru consum ci și cele de sămânță pentru anul următor. Efectele sunt în lanț și sunt devastatoare", afirmă președintele Federației Naționale PRO AGRO, Ionel Arion, într-o declarație pentru Agerpres .

DECIZIE Statul va acorda prime de 100 și 200 euro pentru comercializarea de produse agricole și pescărești CITEȘTE ȘI DECIZIE Statul va acorda prime de 100 și 200 euro pentru comercializarea de produse agricole și pescărești

El afirmă că anul acesta recolta de porumb nu va depăși 9 milioane de tone, iar în cazul culturii de floarea soarelui va exista un deficit imens, care va crea probleme în primăvara anului viitor, pentru că procesatorii nu și-au putut face stocuri. "Dacă producția de porumb a anului trecut a fost supraestimată, iar cea din 2018 a fost mult umflată, anul acesta nu vom trece de 8 - 9 milioane de tone. La grâu suntem undeva la 5 - 5,5 milioane de tone, iar floarea soarelui este un deficit imens, deoarece procesatorii nu și-au putut face stocurile. Nici din Republica Moldova sau Ucraina nu se poate aduce floarea soarelui pentru că nici acolo nu a fost producție suficientă și atunci va fi o problemă undeva din martie - aprilie anul viitor, pentru că stocurile adunate vor ajunge până în primăvara anului viitor, dar până în vară mai este destul de mult. Dacă aveam o medie de 2.500 - 2.700 kg/hectar în anii trecuți la floarea soarelui, anul acesta vom avea 1.300 - 1.400 kg/hectar media pe țară. Se preconiza să se însămânțeze 900.000 hectare, dar nu știm dacă s-a semănat atât. Seceta a distrus o parte din cultură, dar a mai fost și lipsa tratamentului la sămânță, în primăvara, pentru dăunătorul Tanymecus - acele nicotinoide despre care vorbim tot timpul - care a făcut ca fermierii să semene și mai puțină floarea soarelui, renunțând la această cultură în favoarea celei de porumb", a explicat el.

Holde Agri Invest va lua cu împrumut peste 40 milioane de euro și va cumpăra o nouă fermă CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest va lua cu împrumut peste 40 milioane de euro și va cumpăra o nouă fermă

În opinia sa, seceta va produce în continuare efecte pentru că fermierii nu pot însămânța, nu au resurse financiare, fiind astfel în pericol și producția alimentară a României. "Fermierii nu vad cu ochi buni ce va fi în anii următori pentru că seceta este cruntă și continuă să își facă efectele: nu se poate însămânța, nu vom avea producție, în pericol este și zootehnia și producția alimentară. Este foarte adevărat că va veni marfă din schimburi intra-comunitare, dar să vedem care este calitatea, care este prețul, pentru că, iată, uleiul la raft a luat 25% avans și probabil și derivatele din ulei vor avea creșteri", a menționat Arion.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România s-a situat anul trecut pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată și producția realizată de porumb boabe.Rom nia a obținut în 2019 o producție de 16,9 milioane de tone de porumb boabe, de pe o suprafață de 2,6 milioane hectare, iar randamentul înregistrat a fost de circa 6.500 kg/ha. La floarea soarelui, recolta a fost de 3,45 milioane de tone de pe o suprafața însămânțată de 1,3 milioane hectare și o medie de 2.660 kg/ha.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
floarea soarelui
ministerul agriculturii