Smithfield Foods, cel mai mare producător de carne de porc din lume, a înființat o divizie de bioștiință pentru extinderea rolului său în furnizarea de țesuturi în scop medical, obiectivul final fiind vânzarea de organe ale acestora pentru transplanturi la oameni, transmite Reuters.
Transplantarea de rutină a organelor de porc la oameni este încă la ani distanță, dar progresele științifice recente înlătură barierele care au împiedicat încercările anterioare de a folosi porcii ca o bancă de rezervă pentru oamenii bolnavi sau răniți, scrie News.ro.
Vicepreședintele noii divizii de bioștiință a Smithfield, Courtney Stanton, a spus că șunca, cârnații și carnea proaspătă au fost întotdeauna principala sursă de venit a companiei, care s-a concentrat cel mai mult pe alimente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Dorim să semnalăm comunităților producătoare de dispozitive medicale și de știință că este un domeniu în care ne concentrăm, nu suntem doar o companie de ambalare”, a spus Stanton.
Smithfield, divizia de 14 miliarde de dolari a grupului chinez WH, s-a implicat inițial într-un consorțiu public-privat pentru ingineria țesuturilor, finanțat cu un grant de 80 de milioane de dolari de Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite.
În acest fel, Smithfield a devenit singurul producător de carne de porc care s-a alăturat unor companii din sectorul sănătății precum Abbott Laboratories, Medtronic și United Therapeutics.
Transplanturile de la animale ar putea ajuta la acoperirea unui deficit critic de organe, pentru ajutarea bolnavilor care nu au alte soluții medicale.
United Network for Organ Sharing estimează că, în medie, 22 de oameni din SUA mor zilnic în așteptarea unui transplant.
CITEȘTE ȘI Profit.ro, premiu pentru Cea mai bună acoperire mediatică a economiei din partea CFA Society Romania, din cadrul prestigiosului CFA Institute, structură reprezentativă la nivel mondial a analiștilor financiariSmithfield recoltează deja țesuturi în scop medical de la cei 16 milioane de porci pe care îi sacrifică anual. Compania deține peste 51% din fermele pe care le operează și speră să vândă direct astfel de țesuturi cercetătorilor și companiilor din sectorul sănătății, care de obicei cumpără de la terțe părți.
Stanton estimează că piața americană a produselor de la porci utilizate în scop medical, mâncare pentru animale și în scop ne-alimentar depășește 100 de miliarde de dolari, excluzând piața transplanturilor de la animal la om.
Smithfield a încheiat acorduri de colaborare pentru furnizarea de organe de la porci cu două entități, dar nu le-a dezvăluit numele.
Porcii au fost întotdeauna o sursă posibilă de organe pentru transplanturi, pentru că acestea sunt foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor. Inima unui porc are, la momentul sacrificării, o mărime aproape egală cu cea a inimii unui om adult.
Alte organe de porc studiate în vederea transplantării la oameni sunt rinichii, ficatul și plămânii.
Eforturile anterioare de a transplanta organe de porc la oameni au eșuat din cauza diferențelor genetice care au provocat respingerea acestora sau riscului de infecții din cauza virușilor.
Grupul farmaceutic elvețian Novartis a renunțat în 2001 la un program de 1 miliard de dolari de cercetare în domeniul acestor transplanturi, din cauza problemelor de siguranță provocate de virușii care pot fi transmiși la oameni.
Un profesor și cercetător în domeniul geneticii la Harvard Medical School, George Church, a rezolvat această problemă acum doi ani, utilizând un nou instrument de editare a genelor numit CRISPR, pentru eliminarea riscului acestor viruși, care a împiedicat utilizarea organelor de porc în transplanturi.
Church a înființat între timp o companie numită eGenesis Bio, pentru dezvoltarea de porci umanizați, care nu provoacă o reacție de respingere sau transferul virușilor la oameni.
În luna martie, eGenesis Bio a atras o finanțare privată de 38 de milioane de dolari.
Aceste studii vor permite până la urmă ca cercetătorii să recolteze zeci de organe și țesuturi de la un singur porc.
Church estimează că primele transplanturi de organe de porci umanizate ar putea avea loc în studii clinice în acest an, dar doar la oameni prea bolnavi pentru a primi organe de la oameni.
Stanton nu exclude creșterea de animale modificate genetic, dar a spus că deocamdată Smithfield se va limita la organe de porc care trec printr-o spălare a celulelor, pentru ca acestea să fie înlocuite de celule umane.
Miromatrix Medical, din Eden Prairie, Minnesota, de exemplu, folosește ficați întregi de porc pentru a face meșe chirurgicale folosite la repararea herniilor și la reconstrucția sânilor și lucrează pentru dezvoltarea de ficați, inimi și rinichi pentru transplanturi.
Church a salutat implicarea unui producător important de porci, afirmând că chiar dacă există companii ca eGenesis care vor face primii porci compatibili pentru transplanturi, este totuși nevoie de cineva care să îi crească la scară mare.