În România intră în piață miere la prețuri care sunt la jumătatea cheltuielilor de producție ale sectorului apicol local.
Războiul din Ucraina a perturbat sectorul apicol nu numai în România ci și în Europa, care va intra în colaps dacă se va continua în același ritm, în contextul în care asistăm la importuri masive de miere, de multe ori necontrolată, și la prețuri extrem de scăzute față de costurile apicultorilor români, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
"Consumul de miere a scăzut nu numai în România, a scăzut și în Germania și în Ungaria, deci este o pierdere pe această piață la nivel european și chiar global. Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa, din cauza invaziei de produse de miere, în mod deosebit din Ucraina, de multe ori miere necontrolată, o miere la care nici vameșii nu-i cunosc trasabilitatea”, a declarat pentru Agerpres președintele ACA. „În prezent se face orice pentru Ucraina, dar mai puțin pentru români. Nu e corect ce se întâmplă în Ucraina, cu tot regretul o spun, dar nu putem să ne distrugem anumite sectoare pentru a menține activitatea în altă țară vecină. Trebuie să vorbim de trasabilitate, trebuie să vorbim și de calitate și de factorul melifer. Am înțeles că ei folosesc culturi modificate genetic, ceea ce Europa nu permite. Adică nouă ne este interzis, dar pentru ei se poate orice. Această inechitate sigur că ne va duce la un colaps și nu numai în apicultură, dacă se va continua în același ritm."
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta subliniază că prețul acestor cantități de miere care intră în țară este 5,5 lei - 6 lei pe kilogram, în condițiile în care apicultorul român are cheltuieli duble pentru un kilogram de miere, în medie 12-13 lei/kg. "La raft aceste amestecuri de miere sunt la niște prețuri modice: un borcan de 800 ml se vinde la 9 - 15 lei. Este strigător la cer, având în vedere efortul pe care îl face apicultorul român pentru a produce această miere. Apicultorul român face producție de miere pentru că valorifică baza meliferă care nu întotdeauna este în proximitatea imediată și facem deplasări din vestul țării până în Deltă sau din vestul țării în Bărăgan sau din nordul țării la Calafat, sau în alte județe, ceea ce presupune sigur niște cheltuieli, fiind niște costuri financiare care grevează asupra prețului de producție al kilogramului de miere", a explicat el.
Potrivit sursei citate, etichetarea este un alt aspect deficitar pe piața mierii, iar Comisia Europeană ar trebui să nu mai permită amestecul de miere provenită din mai multe state. "Eu personal am făcut sesizare comisarului european pentru Agricultură și am solicitat să nu se mai permită amestecul de miere, pentru că așa ar fi normal, ca în fiecare ambalaj să fie miere dintr-o țară, nu un amalgam din cinci-șase state de proveniență a produsului. Nici trasabilitatea nu poți s-o verifici, pentru că trebuie să faci 5 -6 analize pentru a decela cine a greșit din cei trei sau cinci care amestecă mierea", a subliniat președintele asociației.