Producătorul german de zahăr Suedzucker, prezent și în România prin grupul Agrana și mărci precum Mărgăritar sau Coronița, are în plan creșteri „semnificative” ale prețurilor pentru a compensa creșterea costurilor. Se pregătește, de asemenea, să treacă la cărbune, deoarece livrările de gaze rusești către Europa de Vest încetinesc în urma războiului din Ucraina, relatează ziarul german Mannheimer Morgen.
„Costurile culturii sfeclei și energiei cresc, iar acestea sunt două blocuri semnificative de producție”, spune șeful executiv al grupului, Niels Poerksen într-un interviu pentru publicația germană, preluat și de agenția Reuters. „Fără o majorare a prețului, ar fi dificil să ieși cu vreun profit din afacere”, arată acesta.
Compania a anunțat că își mărește stocurile destinate fabricilor care pot folosi cărbunele ca sursă de energie, posivilitate care nu există pentru toate unitățile din grup în situația în care aprovizionarea cu gaz va fi afectată, a mai declarat Poerksen.
CITEȘTE ȘI Prețul gazelor în Germania s-ar putea tripla, afirmă experțiiSuedzucker este prezent și în România, prin grupul Agrana, principalul furnizor de zahăr din Europa Centrală, de Est și de Sud- Est, care a intrat pe piața locală însă din 1998. În țara noastră operează unități de producție zahăr la Roman și Buzău.
Agrana Romania e unul dintre cei mai importanți furnizori de zahăr pentru îndulcitori și pentru industria băuturilor răcoritoare, pentru lanțurile de retail și comerțul tradițional. Managementul local al lantului de aprovizionare asigură, pentru clienți din Ronâni și Bulgaria, logistică (transport feroviar și rutier), depozitare (produse finite și materii prime), customer service, import de zahăr brut și zahăr alb.
Anual livrează către clienți aproximativ 300.000 tone de produse finite, din diferite depozite, prin compania de vânzări a Agrana.Zahărul cristal alb, primit vrac de la Agrana și Sudzucker, este re-ambalat în fabricile din România în pungi de hârtie de 1 kg, în principal sub mărcile Mărgăritar și Coronița.
La Buzău, grupul a construit un nou depozit pentru produse finite, a investit în stații de descărcare pentru camioane și trenuri, iar la Roman, unde deține o fabrică. demaraseun program multi-anual de economisire a energiei pentru a reduce consumul specific de energie în producția de zahărului alb din sfeclă, care urma să ducă, implicit, și la mai puține emisii de CO2.