Schimbările climatice din această toamnă prelungesc sezonul pepenilor în vestul României. Temperaturile ridicate din octombrie, neobișnuite pentru această perioadă, permit cultivatorilor să continue recoltarea pepenilor verzi, un fenomen rar întâlnit până acum. Astfel, alături de nuci, mere și gutui, pepenii își fac loc pe tarabele din piețe, chiar și în luna octombrie.
Chiar dacă este luna octombrie, pe câmpurile din vestul țării încă se cultivă și se culege pepenele verde sau „lubenița”, cum este cunoscut pe plan local. Temperaturile din ultimele săptămâni au fost prietenoase, ceea ce a făcut posibil această recoltă mai puțin obișnuită pentru această perioadă a anului, conform Digi 24.
Adrian Jijie, un agricultor cu tradiție în cultivarea pepenilor, a observat și el schimbările aduse de vremea caldă. „Până la sfârșitul lunii septembrie am recoltat în fiecare an, dar anul ăsta ne-am întins și în luna octombrie”, a explicat el.
De asemenea, pepenii cu miez galben sau cu mai puțini sâmburi, preferați de consumatori, au fost extrem de apreciați în acest sezon prelungit.
„Soiul meu preferat este Mirsini, dar Cașmira, o lubeniță cu mai puțini sâmburi, oferă între 40 și 100 de tone la hectar, depinde câte recoltări se pot face într-un an la ea”, a adăugat Adrian Jijie.
Pe lângă pepenii verzi, agricultorii remarcă o creștere a interesului pentru „lubenițele” speciale pentru murat, un deliciu căutat de gospodine. Potrivit Florin Imbrea, decanul Facultății de Agricultură din Timișoara, condițiile meteo sunt aproape ideale pentru noi culturi. România se menține în topul producătorilor de pepeni din Europa, contribuind anual cu peste 200 de mii de bucăți la piața continentală.