Savin, ROCA Agri RDF: Este o perioadă dificilă pentru agricultură, dar focusul nostru este pe termen lung: creștere organică, achiziții și noi produse

Savin, ROCA Agri RDF: Este o perioadă dificilă pentru agricultură, dar focusul nostru este pe termen lung: creștere organică, achiziții și noi produse
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 20 sep 2023

Agribusiness-ul românesc trece printr-o perioadă dificilă, marcată de incertitudini, disfuncționalități logistice, depozite pline cu cereale din producția de anul trecut, bani blocați și pierderi, dar rămâne un sector strategic, care oferă multe oportunități de afaceri și va contribui pe termen lung la creșterea economică a României, spune Alexandru Savin, CEO-ul ROCA Agri RDF, holding care vrea să devină în câțiva ani unul dintre liderii pieței, după o dezvoltare organică, prin achiziții și lansarea de noi produse și servicii.

“Fermierii au o vorbă: Anul acesta este un an atipic pentru agricultură. Dar de fapt în ultimii 5 ani fiecare an a fost atipic pentru agricultura românească, indiferent că vorbim despre pandemie, război sau creșteri de prețuri în energie. Anul trecut în particular, fluctuațiile foarte mari ale prețurilor cerealelor și prețurile inputurilor au dus la dereglaje ale pieței, cu efecte semnificative vizibile și în prezent”, a afirmat Savin, într-o discuție cu Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a explicat că fermierii, nevoiți anul trecut să cumpere inputuri la prețuri maxime istorice - din cauza disfuncționalităților legate de lanțul logistic și fluctuațiile de prețuri venite în contextul războiului din Ucraina și pandemiei COVID - nu au avut în 2023 culturi care să le acopere costurile.

În plus, la finalul anului trecut prețurile cerealelor erau ridicate, așa că fermierii au păstrat grâul în silozuri, sperând că prețurile vor continua să crească.

Dar, din contră, a avut lor o prăbușire a cotațiilor, astfel că unii fermieri au refuzat să-și vândă produsele la aceste prețuri, ceea ce blochează mare parte din capacitatea de stocare.

“Banii blocați în cereale, pierderile înregistrate și incertitudinea legată de ceea ce vor obține în acest an și anii următori din activitatea lor îi face pe fermieri și pe jucătorii din agribusiness să fie foarte precauți în ceea ce privește investițiile. Așa încât totul se face la un minim necesar, atunci când este neapărată nevoie”, completează Savin.

O parte din investiții merg spre proiectele de irigații, pentru că terenurile irigate s-au dovedit în ultimii ani resurse valoroase, care produc stabil rezultate ce pot acoperi creșteri de costuri din ce în ce mai imprevizibile.

Situația economică nefavorabilă crește nevoia companiilor de a găsi parteneri stabili, pentru a avea un plan de rezervă sau acces la finanțare, cum sunt investitorii mari din domeniu sau fondurile de private equity.

CEO-ul ROCA Agri RDF spune că este nevoie de o consolidare în industrie, pentru că piața este fragmentată și jucătorii pot duce singuri doar până la un punct dezvoltarea companiilor și au dificultăți când este vorba de scalarea business-urilor.

“Oportunități de investiții vor fi, dar depinde și de capacitatea investitorului de a le adresa și de a înțelege contextul în care ne aflăm. Investitorii sau finanțatorii care se uită doar la cifre nu vor vedea oportunitatea actuală de a adresa companiile din industrie. Dacă vorbim însă de investitori strategici sau care înțeleg tot contextul și că agricultura va rămâne un sector strategic, care într-un fel sau altul va crește în România da, este posibil să vedem mai multe tranzacții în perioada următoare”, explică el.

Una dintre aceste tranzacții este posibil să fie anunțată, spre finele anului sau începutul lui 2024, chiar de holdingul ROCA Agri RDF, care și-ar extinde astfel de la 5 la 6 portofoliul de companii.

ROCA Agri RDF se află acum într-o perioadă în care încearcă să creeze o structură internă stabilă, care să fie baza dezvoltării în anii următori, și se uită atent la posibilitățile de investitii dar și la parteneriatele de afaceri pe care le are, așa cum de altfel procedează acum multe dintre companiile din agribusiness.

“Este un moment interesant de definire a relațiilor de parteneriat cu clienții, furnizorii, partenerii bancari, pentru că toți jucătorii din acest ecosistem trec prin aceeași criză și înțeleg că pot lucra împreună mai bine. Pe tot lanțul - fermieri, distribuitori de inputuri, traderi de cereale și procesatori, având la celălalt capăt retailerii și consumatorii - sunt companii afectate în aceeași măsură de ceea ce se întâmplă, depind unele de altele și, fiindcă nu au marje exorbitante, au la dispoziție resurse limitate de absorbție a șocurilor”, detaliază Alexandru Savin.

În acest context, managerul se așteaptă ca autoritățile să înțeleagă situația si să ia măsuri punctuale, pe tot lanțul economic din agricultură, nu să pună o presiune suplimentară pe companii, prin noi impozite.

În ceea ce privește ROCA Agri RDF, holdingul – unul dintre cei doi piloni strategici ai grupului Impetum - se află într-o etapă de dezvoltare accelerată, cu obiectivul de a deveni anii următori unul dintre liderii pieței de agribusiness, ca urmare a creșterii organice, preluării de noi companii și dezvoltării interne de produse și servicii.

Un exemplu în acest sens este viitoarea lansare a unui produs de finanțare, pentru care holdingul are în curs de autorizare o instituție financiară nebancară (IFN).

“Suntem pe o strategie de dezvoltare într-un sector economic care trece printr-o perioadă tulbure, dar focusul nostru - și cred că al tuturor jucătorilor serioși - este pe termen lung. Aceste momente de volatilitate economică trebuie folosite pentru a crea valoare pe termen lung, nu pentru a specula oportunități pe termen scurt”, mai spune Savin, care a preluat în iulie funcția de CEO.

ROCA Agri RDF, holdingul de agricultură al ROCA Investments lansat în 2022, deține în prezent 5 companii: RDF Agricultură, RDF SA, Adidana Agricultură, Dachim și Supliment. În 2022, acestea aveau 200 de angajați și 3.700 de clienți, exploatau o suprafață agricolă de 4.000 de hectare și generau o cifră de afaceri de 156 de milioane de euro.

Holdingul vizează listarea la bursă, pe piața principală, ca obiectiv pe termen mediu. 

ROCA Investments, brand fondat de Impetum Group, este o companie de private equity ce investește, ca acționar majoritar, în companii antreprenoriale de dimensiuni medii pentru a le transforma în performeri în sectoarele strategice în care activează.

viewscnt
Afla mai multe despre
roca agri rdf agricultură