Roșiile autohtone, aur curat. Fermierii se tem că vor rămâne cu trufandalele pe tarabe, din cauza scumpirilor în lanț

Roșiile autohtone, aur curat. Fermierii se tem că vor rămâne cu trufandalele pe tarabe, din cauza scumpirilor în lanț
scris 21 mar 2022

Prețurile unor alimente de baza vor crește și mai mult după ce unele materii prime s-au scumpit chiar și cu peste 30% în două săptămâni de la începutul războiului din Ucraina. Nici legumele românești nu vor mai fi accesibile oricui.

Legumicultorii avertizează că un kilogram de roșii ar putea să se vândă cu 30-40 de lei din cauza scumpirilor în lanț.  “Nici nu știm cum ne vom descurca. Dacă prețul o ia razna atât de mult, rămânem cu marfa nevândută. Cine își va mai permite să dea atâția bani?”, se întrebă Ștefan Țuțuianu, producător agricol din comuna călărășeană Cuza-Vodă, scrie Adevarul.

Urmărește-ne și pe Google News
Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Ca să mai reducă din cheltuieli, acesta spune că nici nu a început să cultive în solarii din cauza costurilor ridicate cu încălzirea. „Voi achiziționa 300 de răsaduri cu 2 lei/bucata și le voi planta când se încălzește vremea. Acum la 5 grade Celsius noaptea, nu pot să le asigur condiții. Facturile la încălzire ne ard buzunarele. Anul trecut, pe piață, primele roșii românești au ieșit la 25 de lei kilogramul. Vă dați seama că anul acesta prețul va mai crește”, spune producătorul. 

Acesta cultivă cu legume o suprafață de 5.000 de mertri pătrați în comuna călărășeană Cuza-Vodă. De peste 30 de ani aduce la piață marfă proaspătă și gustoasă. Roșiile inimă de bou sunt cele mai căutate. În vara anului trecut, tomatele care depășeau 500 de grame bucata, se vindeau, în plin sezon cu 10 lei/ kilogramul. 

“E prea devreme să știm ceva, însă bine nu se arată. Vom fi cu toții puși la pământ. Și producători, și consumatori. Vă dau un exemplu. Ieri, o zi întreagă am vândut o legătură de usturoi verde. 2 lei, atât, în condițiile în care chiria pentru tarabă este 350 de lei lunar. Vom mai lăsa din preț, dar nici așa nu cred că vor fi clienți. Până pe 15 ianuarie am avut conopidă la vânzare. 1.500 de fire am plantat. Nici cu 2 lei nu am reușit să o vând”, spune producătorul.

"La banii ăștia, eu dau faliment" 

Speriat de noile prețuri care se vehiculează este și un comerciant din hala centrală din Călărași. Cumpără legume și fructe en-gros pe care le comercializează în piață. „La banii ăștia, eu dau faliment. Sunt pe piață de 30 de ani, dar acum chiar că voi trage obloanele. Cine va da 40 de lei pe un kilogram de roșii? Vă spun eu, nimeni! Decât să le aduc și să se strice pe tarabă, mai bine închid. Va fi cumplit!”, spune Mihai Stanciu.

Din aprilie, energia scumpă se va simți și în prețurile legumelor care se coc acum în solarii. Vor crește considerabil, spun producătorii, care au plătit în ultimele luni facturi duble. Potrivit estimărilor acestora, un kilogram de roșii ar putea ajunge la 30-40 de lei, unul de castraveți s-ar putea vinde cu 8 lei, iar o legătură de ridichi ar urma să coste 6 lei.

Din cauza cheltuielilor care au explodat în acest an, fermierii sunt disperați. Energia electrică și prețul lemnelor și al gazului folosit la încălzirea spațiilor protejate fac ca roșiile, castraveții, salata verde sau varza să se scumpească

viewscnt
Afla mai multe despre
rosii
scumpiri
fermieri