România s-a situat în 2019 pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată și producția realizată de porumb boabe și floarea soarelui, a anunțat marți Institutului Național de Statistică.
La grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia. La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată, după Polonia, Germania, Franța și pe locul șapte la producția realizată, după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia, scrie Agerpres.

Conform datelor INS, suprafața cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi și a scăzut la leguminoase pentru boabe și legume.
Producția agricolă vegetală a crescut în anul 2019, comparativ cu 2018, la leguminoase pentru boabe și a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi și legume.
Astfel, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producția a scăzut cu 6,5%, față de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producția medie la hectar). Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafața cultivată cu grâu 38,8%. Producția de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producției la porumb boabe.
La leguminoase pentru boabe, producția a urcat cu 27,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar, față de anul precedent.
Producția la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deși suprafața cultivată a crescut cu +3,4%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiță (-47,1%) și soia boabe (-20,6%).
Suprafața cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producția a scăzut cu 10,2%, față de anul precedent. Producția de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeței cultivate, cât și a randamentului la hectar, față de anul precedent.