România - Grâu mai mult, dar mai slab

România - Grâu mai mult, dar mai slab
scris 22 iul 2024

Fermierii din Bihor au încheiat secerișul săptămâna trecută, însă nu sunt mulțumiți de recolta din acest an.

„Producțiile, care diferă destul de mult în funcție de soi și de zonă, sunt în medie de 6,8 tone la hectar. Asta înseamnă că, măcar cantitativ, avem o producție mai bună decât anul trecut și foarte bună dacă ne comparăm cu ce este în alte părți din țară, unde a fost afectată de secetă”, spune Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole Județene Bihor, arată Bihoreanul.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENTE Angst, în insolvență, caută noi investitori. Cum a ajuns să aibă dificultăți și la cât se ridică datoriile CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Angst, în insolvență, caută noi investitori. Cum a ajuns să aibă dificultăți și la cât se ridică datoriile
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Majoritatea agricultorilor bihoreni au încheiat săptămâna trecută secerișul de pe cele circa 60.000 hectare de teren cultivate cu grâu. „Avem zone, cum ar fi Curtuișeni, Diosig, Șimian și Valea lui Mihai, unde recolta a trecut de 7.000 de kilograme la hectar, dar și zone mai slabe, cu terenuri mai puțin fertile sau afectate mai mult de secetă, unde au existat producții de 6.000 kilograme la hectar sau mai puțin”, spune fermierul Nicolae Hodișan.

La o producție medie de circa 6,8 tone de grâu la hectar, agricultorii bihoreni se pot lăuda cu recoltă mai mare decât anul trecut. Asta nu înseamnă, însă, că vor și avea un profit mai mare. „Cantitativ producția de grâu este mai bună, dar calitățile necesare grâului pentru panificație sunt mai slabe. În ultima perioadă au dat căldurile, grâul s-a uscat brusc și a pierdut din greutate și gluten”, spune fermierul Sergiu Boroș, care lucrează circa 160 de hectare, din care 60 hectare cultivate cu grâu, în zona Cefa.

La porumb și la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei. Aproape două milioane de hectare, afectate CITEȘTE ȘI La porumb și la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei. Aproape două milioane de hectare, afectate

„Canicula este mai periculoasă decât seceta. Dacă arșița se va menține încă o săptămână, plantele se vor usca și degeaba mai vine apoi ploaia, că nu își vor mai reveni. Când planta este uscată, își oprește creșterea, iar după aceea nu ai ce să faci decât să o toci pentru furaje”, completează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
grau