Senatorii, prin votul majorității PSD, PNL și UDMR, au respins propunerea legislativă, inițiată de liberali, prin care angajații din industria fabricării băuturilor, respectiv a vinurilor, berii, altor băuturi alcoolice, și din producția de ape minerale ar fi urmat să aibă un salariu minim de 3.000 lei, cu scutire de impozit și contribuții sociale, similar salarizării din sectorul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare.
Proiectul va fi transmis acum deputaților pentru dezbatere și vot final.
De asemenea important: Măsura este valabilă până la 31 decembrie 2028, iar scutirea de impozit se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
Angajații respectivi sunt asigurați până la 31 decembrie 2028 inclusiv în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției și beneficiază de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă.
Ca și în cazul domeniului construcțiilor, pentru acordarea acestor facilități angajaților, angajatorii din domeniu trebuie să realizeze cifră de afaceri din activitățile menționate în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
CITEȘTE ȘI VIDEO Oferte pentru cinematograful Favorit. Bătrânul cinema - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract blocat ani întregi de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 aniDeputații PNL, susținuți de colegi de la PSD și UDMR, au propus ca de această măsură să beneficieze și angajații din industria fabricării băuturilor, respectiv Cod CAEN 11: Fabricarea băuturilor:
01 - Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice
02 - Fabricarea vinurilor din struguri
03 - Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe
04 - Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare
05 - Fabricarea berii
06 - Fabricarea malţului
07 - Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate.
La un salariu brut de 3.000 lei, angajatul primește un salariu net de 1.775 lei în condițiile actuale, dar ar primi 2.363 lei în condițiile noii legislații, ceea ce ar reprezenta pentru angajat o creștere a venitului net de 588 lei/lună.
Pentru un salariu brut de 5.000 lei, angajatul beneficiază acum de un salariu net de 2.925 lei, dar ar beneficia de 3.938 lei în condițiile noii legi, însemnând o diferență în plus de 1.013 lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție - Sorin Paul Stănescu, indicat ca nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, a cumpărat hotelul monument istoric El Greco al falimentarei City InsuranceInițiatorii proiectului susțin că neincluderea industriei de fabricare a băuturilor în sfera de aplicare a măsurii menționate va avea un impact semnificativ, cu efecte negative pe termen mediu și lung, generând un dezechilibru major în industria alimentară.
”Companiile din sectorul băuturilor susțin circa 15.000 angajați direcți care vor fi direct afectați de această măsură discriminatorie. Sectorului băuturilor se supune acelorași reguli și norme legislative (atât naționale cât și europene) aplicabile restului industriei producătoare de alimente: normele privind siguranța alimentară, inclusiv cele sanitar veterinare, cele privind etichetarea, informarea și protecția consumatorului, legislația specifică privind ambalajele și protecția mediului.
Totodată, sectorul băuturilor reprezintă o componentă de bază a întregului lanț alimentar, mai ales în perioade dificile, așa cum a fost perioada pandemiei. În ultimii doi ani, industria de fabricare a băuturilor a reprezentat un pilon important în procesul de menținere a lanțului alimentar, fiind nevoită să adopte măsuri excepționale pentru a se adapta condițiilor de criză sanitară și economică. (...) Mai mult, angajatorii au făcut eforturi să pastreze angajații, asigurându-le stabilitate financiară înfr-un context dificil”, argumentează inițiatorii proiectului.
Aceștia mai arată că neincluderea angajaților din sectorul de fabricare a băuturilor în sfera de aplicare a acestei măsuri va încuraja migrația forței de muncă, îndeosebi în rândul personalului specializat, ducând la blocaje în activitatea de producție și distribuție.