Proiect pentru siguranța alimentară: Subvenționarea ”horticulturii urbane” asemenea celorlalte culturi agricole

Proiect pentru siguranța alimentară: Subvenționarea ”horticulturii urbane” asemenea celorlalte culturi agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2023

Horticultura urbană și cea în medii controlate, prin care se înțelege cultivarea în spaţiul intravilan al localităţilor a plantelor horticole (legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole, sau floricole comestibile), în scopul utilizării lor ca hrană proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale, ar urma să fie subvenționată similiar culturilor agricile tradiționale, dar și prin cheltuieli de capital și granturi pentru achiziții de echipamente și pentru realizarea independenţei energetice.

Măsura este propusă într-un proiect legislativ de liderul grupului minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, care arată că România se confruntă cu schimbări climatice care au condus la un grad mare de deşertificare, secetă şi inundaţii, iar, în acest context, este necesară dezvoltarea unei legislaţii care să definească, să reglementeze şi să creeze premisele dezvoltării horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane în România.

”În România există deja un supermarket care desface produse vegetale realizate în medii controlate şi urmează ca încă două supermarket-uri să îşi finalizeze investiţiile în acest an. De aceea este important să stimulăm dezvoltarea de startup-uri locale care să poată complementa cu producţie locală plantele crescute în acest regim”, arată inițiatorul.

Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural CITEȘTE ȘI Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural

Conform proiectului, horticultura în medii controlate este o modalitate de creştere a plantelor în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic în scopul utilizării producţiei obţinute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale precum şi pentru obţinerea furajelor verzi pentru animale.

Totodată, horticultura urbană este definită drept practica cultivării plantelor horticole (legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole, sau floricole comestibile) în scopul utilizării lor ca hrană în stare proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale în spaţiul intravilan al localităţilor.

Spaţiile destinate creşterii plantelor pot fi fixe (clădiri) sau mobile, permiţând amplasarea spaţiului de producţie în proximitatea centrelor de comercializare sau de prelucrare.

”Multe dintre zonele urbane din România au suprafeţe mari ocupate de foste complexe industriale, clădiri dezafectate, etc. care ar putea fi convertite pentru producţia horticolă”, susține autorul proiectului.

DECIZIE Puterea acordă angajaților ANI spor pentru ”risc și suprasolicitare neuropsihică” de până la 25% din salariu CITEȘTE ȘI DECIZIE Puterea acordă angajaților ANI spor pentru ”risc și suprasolicitare neuropsihică” de până la 25% din salariu

Proiectul prevede că în politica agricolă a Ministerului Agriculturii vor exista anual măsuri privind stimularea dezvoltării agriculturii în medii controlate cum ar fi:

- Fonduri nerambursabile destinate achiziţionării de terenuri şi/sau clădiri pentru realizarea de ferme agricole în medii controlate;

- Fonduri nerambursabile destinate achiziţionării de echipamente şi instalaţii pentru realizarea de ferme agricole în medii controlate;

- Fonduri nerambursabile destinate asigurării independenţei energetice parţiale sau totale a fermelor care produc în regim de mediu controlat;

- Fonduri nerambursabile destinate cursurilor de iniţiere şi pregătire a personalului în vederea realizării şi întreţinerii fermei agricole în medii controlate.

Beneficiarul fondurilor are obligaţia menţinerii specificului investiţiei pentru o perioadă de 10 ani şi va prezenta anual finanţatorului un raport privind situaţia economico-financiară a fermei realizate utilizând fondurile respective.

DECIZIE Scutire directă de TVA la construcția spitalelor de stat și indirectă la spitale ale ONG. TVA eliminată și la echipamente medicale, inclusiv la proteze și produse ortopedice CITEȘTE ȘI DECIZIE Scutire directă de TVA la construcția spitalelor de stat și indirectă la spitale ale ONG. TVA eliminată și la echipamente medicale, inclusiv la proteze și produse ortopedice

Plantele produse în medii controlate vor putea fi etichetate printr-una dintre sintagmele ”produs în mediu controlat" sau ”produs necontaminat chimic şi biologic", iar în cazul în care animalele sunt furajate exclusiv cu produse obţinute în medii controlate, etichetarea cărnii şi a derivatelor animale pot purta pe etichetă menţiunea ”hrănit cu produse vegetale realizate în medii controlate" sau ”hrănit cu produse necontaminate chimic şi biologic".

Produsele obţinute în medii controlate nu pot fi inscripţionate ca fiind produse naturale, tradiţionale sau ecologice, ele situându-se într-o clasă diferită din punctul de vedere al caracteristicilor biochimice.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul mai prevede că primăriile localităţilor cu peste 100.000 de locuitori au obligaţia să întocmească şi să obţină aprobarea consiliilor locale, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, strategii privind horticultura urbană şi amplasarea unităţilor de producţie în medii controlate în spaţiul intravilan sau extravilan al localităţii.

Liderul deputaților PSD vrea să impună supravegherea video obligatorie a drumurilor forestiere CITEȘTE ȘI Liderul deputaților PSD vrea să impună supravegherea video obligatorie a drumurilor forestiere

Strategiile întocmite de autorităţile locale trebuie să prevadă zonele care pot fi utilizate pentru practicarea agriculturii în medii controlate şi a horticulturii urbane; condiţiile în care pot fi transferate suprafeţe de teren sau clădiri pentru a fi destinate horticulturii în medii controlate; condiţiile în care pot acorda facilităţi de orice natură pentru stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane pe teritoriul localităţii.

De asemenea, Ministerul Agriculturii  împreună cu Ministerul Educaţiei vor asigura integrarea cunoştinţelor privind horticultura în medii controlate în programele instituţiilor de învăţământ public de stat de profil atât la nivel liceal, cât şi universitar precum şi dotările necesare pentru derularea procesului de învăţământ.

”Unele dintre cele mai avansate ţări în domeniul horticulturii în medii controlate sunt Statele Unite, Japonia, Canada, Singapore, China, Israel, Olanda, Germania, Danemarca, Spania şi Emiratele Arabe Unite. Statele Unite, Canada şi Olanda.

De asemenea, se produc fructe şi legume, inclusiv ciuperci în interiorul oraşelor. În Singapore, unde spaţiul este limitat, horticultura verticală este văzută ca o soluţie pentru a satisface cererea crescută de alimente proaspete. Majoritatea ţărilor menţionate utilizează o tehnologii avansate de cultivare a legumelor şi fructelor în spaţii închise, cu sisteme de irigare şi iluminare controlate electronic. Emiratele Arabe Unite au investit, de asemenea, masiv în horticultura verticală, pentru a economisi resursele limitate ale regiunii”, mai arată autorul proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
horticultura
urban
subventie
proiect
pambuccian
alimente
agricultura