Profitul net al Monsanto, cel mai mare producător de semințe din lume, a scăzut cu 37% în perioada martie-mai (al treilea trimestru al anului fiscal), față de perioada similară a anului precedent, la 717 milioane de dolari, potrivit datelor anunțate miercuri de compania americană.Totodată, compania a anunțat că discuțiile cu grupul german Bayer, care este interesat de preluarea Monsanto, au fost reluate, în timp ce producătorul de semințe analizează și alte variante.
Veniturile din vânzări ale Monsanto s-au redus cu 8,5% în perioada analizată, la 4,19 miliarde de dolari, afectate de reducerea prețurilor la semințe.
Grupul german din industria chimică Bayer a transmis recent o ofertă nesolicitată de preluare a Monsanto, de aproximativ 62 de miliarde de dolari, sau 122 dolari/acțiune pentru preluarea Monsanto, dar americanii au respins oferta, argumentând că prețul propus este prea mic și au nevoie de mai mult timp pentru negocieri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Deși nu există nicio îmbunătățire formală a ofertei Bayer, am discutat personal cu managementul Bayer în ultimele săptămâni, dar și cu alții, în căutarea unor alternative strategice. Rămânem deschiși și vom continua să ne angajăm în dialoguri constructive cu scopul de a găsi opțiuni strategice care să aducă valoare suplimentară”, a afirmat CEO-ul companiei, Hugh Grant, citat de Bloomberg.
Bayer ocupă locul doi la nivel global pe piața erbicidelor, după Syngenta, cu o cotă de piață de 18%. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%. Achiziționarea Monsanto va permite Bayer să aibă acces la piețele din SUA, America Latină și India.
Monsanto operează în România o unitate de procesare a semințelor convenționale de porumb, la Sinești (Ialomița).
Compania americană a anunțat, la începutul acestui an, că urmează să renunțe la 3.600 de angajați, în contextul scăderii veniturilor, urmând să înregistreze costuri legate de restructurare de până la 1,2 miliarde, dar concedierile nu vor afecta România.