Sectorul vitivinicol din România va beneficia de fonduri europene de aproape 240 de milioane de euro, în perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, promovarea vinurilor și asigurarea recoltei, potrivit unei hotărâri adoptate, miercuri, în ședința de de Guvern.
Beneficiarii sprijinului financiar sunt persoane fizice sau juridice care își desfășoară activitatea în sectorul vitivinicol precum și forme asociative ale acestora.
Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru cele cinci măsuri prevăzute (restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, investiții, distilarea subproduselor) este de 47,7 milioane euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Pesta porcină blochează o mare afacere: Tranzacția prin care fondul de investiții Polaris voia să cumpere al doilea mare producător de carne de porc din România cadeProducția mondială de vin și-a revenit semnificativ în 2018, în cazul României fiind vorba de o creștere de 21%, până la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri în 2017, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).
"În România, cu o producție de 5,2 milioane hectolitri, după patru ani de producție la un nivel mediu, anul 2018 ar trebui să depășească nivelul deja foarte ridicat din 2013", arată OIV.
În anul 2013, România a obținut o producție de vin de 5,113 milioane hectolitri, după care au urmat trei ani în care producția nu a depășit 3,7 milioane hectolitri.