Prețurile mărfurilor alimentare au atins un nivel record în 2022

Prețurile mărfurilor alimentare au atins un nivel record în 2022
scris 9 ian 2023

Creșterea prețurilor mărfurilor alimentare de anul trecut, ca efect al invaziei Rusiei în Ucraina, a urcat un indice al prețurilor alimentelor, calculat de agenția pentru alimente a Națiunilor Unite (FAO) la un nivel ridicat istoric, transmite Reuters.

Indicele prețurilor alimentelor, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a atins o medie de 143,7 puncte în 2022, în creștere cu 14,3% față de 2021, și cel mai mare de când au început înregistrările în 1990, potrivit FAO.

Urmărește-ne și pe Google News
Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo” CITEȘTE ȘI Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo”

Indicele crescuse deja cu 28% în 2021, față de anul precedent, ca urmare a revenirii economiei mondiale după impactul pandemiei, scrie News.ro.

Prețurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, din cauza temerilor de perturbare a comerțului în regiunea Mării Negre.

Ulterior creșterile s-au redus parțial, după crearea unui canal de export de cereale din Ucraina, susținut de ONU, și a îmbunătățirii perspectivei de aprovizionare din țările producătoare.

În decembrie, indicele de referință a scăzut pentru a noua lună consecutiv, la 132,4 puncte, comparativ cu 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.

Cifra din noiembrie a fost dată anterior la 135,7 puncte.

”Prețurile mai temperate ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de o scădere a prețului internațional al uleiurilor vegetale, împreună cu unele scăderi ale prețurilor cerealelor și cărnii, dar atenuate de creșteri ușoare ale celor pentru zahăr și lactate, a spus FAO.

Tot de-a lungul anului 2022, patru dintre cei cinci subindici alimentari ai FAO - cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale - atinseseră cote record, în timp ce al cincilea, zahărul, a fost la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu 17,9% în 2022, din cauza unor factori care includ perturbări semnificative ale pieței, costuri mai mari ale energiei și ale inputurilor, vremea nefavorabilă și cererea continuă puternică de alimente la nivel mondial, a spus FAO.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi