Regia Națională a Pădurilor - Romsilva estimează pentru acest an obținerea unui profit brut de 250 milioane de lei, la jumătate față de 2022, pe fondul creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a evoluției pieței lemnului în 2023, în condițiile în care prețul de vânzare a masei lemnoase va rămâne relativ constant.
Potrivit datelor furnizate de către instituție, pentru anul 2022, profitul brut estimat a fost de aproximativ 500 de milioane de lei, de zece ori mai mare față de prevederile din bugetul de venituri și cheltuieli pe anul trecut, relatează Agerpres.
În privința veniturilor totale pentru anul în curs, Regia estimează obținerea unei sume de 3,45 de miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 5% față de veniturile consemnate în 2022.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Danemarca achită 2 miliarde de dolari pentru a închide o investigație din SUA privind spălarea de baniDe asemenea, în 2023, cifra de afaceri va crește ușor la 3,1 miliarde de lei, de la 3 miliarde, anul trecut, iar bugetul de cheltuieli este estimat la 3,2 miliarde de lei până la finele acestui an.
Anul trecut, Romsilva a oferit pe piață un volum de 10 milioane metri cubi de lemn, în plus cu 500.000 de metri cubi față de programul anual, suplimentarea fiind aprobată de Consiliului de Administrație al Romsilva pentru asigurarea necesarului de pe piața lemnului.
Conform declarațiilor făcute în luna decembrie de către directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, în primele 11 luni ale anului trecut au fost oferiți agenților economici de profil, ca masă lemnoasă pe picior, un volum de 6,13 milioane metri cubi, fiind adjudecați 5,53 milioane metri cubi, la prețul mediu de 326,95 lei/mc, deși prețul mediu de pornire în cadrul licitațiilor a fost mult mai mic, respectiv de 197,45 lei/mc.
De asemenea, au fost oferiți agenților economici circa 1,1 milioane metri cubi de lemn fasonat, recoltat prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestați în activitatea de exploatare forestieră. În primele 11 luni, a fost adjudecat un volum de un milion metri cubi lemn fasonat, la prețul mediu de 595 lei/mc. La aceste cantități s-au adăugat circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc livrat direct populației.
CITEȘTE ȘI Site oficial pentru victimele presupusei fraude a fondatorului platformei pentru criptomonede FTX, Sam Bankman-FriedPentru acest an, șeful Romsilva a precizat că Regia va avea obligația, conform prevederilor Codului silvic, ca 50% din volumul de lemn pus pe piață să fie fasonat, ceea ce înseamnă aproximativ 5 milioane de metri cubi. În 2022, instituția a pus pe piață un volum de lemn fasonat de circa 4 milioane de metri cubi.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
În plus, Regia administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
CITEȘTE ȘI Renault are planuri pentru construirea unui automobil electric destinat pieței din India De asemenea, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltați în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului. Din acest volum, 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.