Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți. Și nici carnea lor. Care sunt noile reguli UPDATE Ministrul Agriculturii anunță schimbarea, dar numai pentru Crăciun

Porcii crescuți în gospodărie nu mai pot fi vânduți. Și nici carnea lor. Care sunt noile reguli UPDATE Ministrul Agriculturii anunță schimbarea, dar numai pentru Crăciun
scris 6 nov 2023

Normele privind aplicarea Legii porcului interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, fiind interzisă de asemenea și comercializarea cărnii provenită de la aceștia. UPDATE Ministrul Agriculturii anunță schimbarea - Vezi mai jos

VEZI AICI ȘI Statul îi sancționează pe cei care respectă legea. Istoria unui proiect cu tot felul de prevederi aberante

ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei, arată Adevărul.

Urmărește-ne și pe Google News
Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă. ”Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?” CITEȘTE ȘI Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă. ”Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În plus, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează după cum urmează:

a) în exploatația noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinație:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploatațiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

3. exploatațiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

4. abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

Tranzacție: Fabrica de ulei Mândra din Bârlad, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost cumpărată cu 1,8 milioane euro FOTO CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fabrica de ulei Mândra din Bârlad, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost cumpărată cu 1,8 milioane euro FOTO

c) mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinație:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploatație comercială înregistrată sanitar-veterinar;

3. abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.

d) mișcarea porcilor dintr-o exploatație comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinație doar abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.

Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor CITEȘTE ȘI Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor

Restricții și pentru transportul porcilor

Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descarcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.

Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.

Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii.

Ca excepție, transportul porcinelor vii de către proprietarii acestora se poate face cu propriile mijloace de transport, pe o distanță mai mică de 50 de km, fără ca acestea să fie înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerințelor generale privind transportul de animale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97.

Alte condiții impuse gospodarilor

Pe lângă aceste condiții, gopodarii care se ocupă cu creșterea porcilor trebuie să aibă în vedere îndeplinirea unor condiții de biosecuritate. Scopul impunerii acestora este de a preveni îmbolnăvirea animalelor.

Porcii trebuie să fie ținuți în adăposturi împrejmuite, astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine, din alte exploatații, sau cu animale sălbatice. Adăposturile trebuie construite în așa fel încât să poată fi curățate și dezinfectate cu ușurință.

În acest sens trebuie să se asigure și condiții de protecție și igienă pentru cei care vin în contact cu animalele din aceste adăposturi. La intrare și la ieșire, aceste persoane trebuie să aibă condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei.

2023: Anul cu cel mai scăzut număr de accidente grave, morți își răniți grav în trafic din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI 2023: Anul cu cel mai scăzut număr de accidente grave, morți își răniți grav în trafic din ultimul deceniu

Creșterea porcilor în gospodării presupune ca accesul vizitatorilor să fie restricționat în spațiile în care sunt adăpostite animalele. Totodată, crescătorii trebuie să împrejmuiască spațiile de depozitare în care sunt ținute furajele și așternutul porcilor.

Actul normativ mai prevede ca animalele să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare. Paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate, de asemenea, numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

Creșterea porcilor presupune atenție la administrarea hranei destinate acestora. Resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie folosite la hrana porcilor.

Normele de aplicare pentru Legea porcului pot fi văzute aici.

UPDATE Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că, după ce a convocat conducerea ANSVSA și structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca, în perioada Sărbătorilor de iarnă, atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice. Astfel, instituția va modifica Ordinul dat inițial de ANSVSA. 

 ”În această dimineață am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul președinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii și am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice”, a spus Barbu.

El a precizat că prin legea adoptată ca președinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse și pentru persoanele fizice.

”Sigur, orice mișcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv ”medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice.

Ministrul Florin Barbu a menționat că a fost dat un Ordin 130, în 2023, de către ANSVSA care va fi modificat.

”Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât și domnul premier Marcel Ciolacu, să luăm această decizie, va fi modificat acest ordin și persoanele fizice pot valorifica porci în perioada Sărbătorilor de Crăciun”, a spus ministrul, despre informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora românii nu vor mai putea vinde porcii de Crăciun.

viewscnt
Afla mai multe despre
porci
vanzare
carne