Parlamentul European a respins un plan care permitea statelor UE să aprobe organisme modificate genetic

Parlamentul European a respins un plan care permitea statelor UE să aprobe organisme modificate genetic
scris 29 oct 2015

Parlamentul European a respins, miercuri, cu o largă majoritate, propunerea de compromis avansată de Comisia Europeană care ar fi permis statelor membre UE să decidă singure dacă autorizează sau nu importul organismelor modificate genetic (OMG) în alimentația umană și animală.

La votul din plen, 557 de eurodeputați au votat împotriva unei soluții de compromis care a fost negociată timp de mai mulți ani de Comisie pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte asupra sănătății și siguranței ale produselor care conțin OMG.

Urmărește-ne și pe Google News

"Votul de astăzi a dat un semnal clar Comisiei Europene. Această propunere ar putea răsturna ceea ce s-a realizat grație pieței unice și unii vamale", a declarat parlamentarul italian Giovanni La Via, președintele comisiei de mediu din Parlamentul European. La Via a subliniat că noile reguli, propuse în premieră în 2010, ar fi afectat sectorul agricol din UE "care este puternic dependent de proteinele provenite din sursele OMG".

Statele europene au păreri împărțite față de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America și Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franța și Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.

La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că toți fermierii români își doresc să cultive soia modificată genetic după ce România va avea aprobarea din partea organismelor europene și internaționale, însă trebuie să făcută și o dezbatere la nivelul societății. 

Probleme și în SUA pentru permierii care folosesc seminințe modificate genetic

Organismele modificate genetic încep să fie respinse, la presiunea consumatorilor, și de cealaltă parte a Oceanului, unde acestea se cultivă pe scară largă.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr din SUA sunt într-o situație dificilă pe măsură ce companiile alimentare americane încep să respingă culturile de organisme modificate genetic, transmite Reuters. 

În ultimii șapte ani, fermierii americani au trecut aproape toți la semințe modificate genetic produse de Monsanto Co și alte firme pentru a crește producțiile și a reduce costurile. În prezent, însă, atitudinea opiniei publice față de OMG s-a modificat iar importurile de trestie de zahăr au crescut, ceea ce a făcut ca ponderea cultivatorilor de sfeclă de zahăr pe piața zahărului din SUA să coboare la 41%, cel mai scăzut nivel din istorie. 

Producătorii de alimente precum Hershey Co, Chipotle Mexican Grill Inc, Ben & Jerry's Homemade Inc și General Mills Inc au promis că vor renunța la ingredientele care conțin OMG ca reacție la presiunile consumatorilor, în special ale celor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. 'Generația millennials este interesată de ingredientele din produsele noastre. Ingredientele simple sunt tendința pe termen lung', a declarat Eric Boyle, director de aprovizionare la Hershey. Producătorul de ciocolată a anunțat că până la finele anului va înceta să mai utilizeze zahăr din sfeclă în bastoanele de ciocolată Kisses și Milk Chocolate. 

SUA își protejează piața internă a zahărului printr-o rețea de cote de import și garanții acordate cultivatorilor americani. Cu toate acestea, în ultimul an fiscal, din livrările totale de 11,8 milioane tone de zahăr, ponderea sfeclei de zahăr a coborât până la 41%, comparativ cu o pondere de 47% din livrările de 10,4 milioane tone înregistrate în 2008, anul când au fost introduse semințele modificate genetic. 

Pentru majoritatea cultivatorilor de sfeclă de zahăr revenirea la semințele convenționale nu este acceptabilă, deoarece semințele modificate genetic au generat producții record și au redus costurile cu erbicidele. 'Dacă vom fi nevoiți să revenim la semințele convenționale cooperativa noastră nu va putea supraviețui', a declarat Rebecca Larson, agronom la Western Sugar Cooperative din Denver. 

Zahărul produs din sfeclă și cel din trestie arată la fel și au același gust. Cu toate acestea, zahărul din trestie se vinde la un preț mai mare decât cel rafinat din sfeclă de zahăr. Zahărul brut costă aproximativ 25 de cenți livra în SUA. 

Chiar dacă apărătorii zahărului produs pe baza semințelor modificate genetic susțin că produsul este sigur și identic cu cel produs pe baza semințelor convenționale, consumatorii se îndreaptă spre produsele alimentare organice, precizează Billy Roberts, analist la Mintel. 'Oamenii sunt interesați să evite Frankenfood și produsele alimentare pe care nu le înțeleg', a declarat Roberts. 

Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr situația s-a înrăutățit atât de mult încât au decis să-și majoreze acțiunile de lobby la Washington și de asemenea să lanseze o campanie în media pentru a contracara opoziția opiniei publice față de OMG. 

În Europa, Parlamentul European a respins, miercuri, cu o largă majoritate, propunerea de compromis avansată de Comisia Europeană care ar fi permis statelor membre UE să decidă singure dacă autorizează sau nu importul organismelor modificate genetic (OMG) în alimentația umană și animală.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
omg
parlamentul european