România a reușit să înregistreze la nivel european și „Novac afumat din Țara Bârsei” ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), după ce Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat joi decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii.
Novacul afumat din Țara Bârsei este al patrulea produs românesc protejat oficial la nivelul Uniunii Europene, după Telemeaua de Ibănești, Magiunul de Topoloveni și Salamul de Sibiu, scrie News.ro.
Anul trecut, Telemeaua de Ibănești și Salamul de Sibiu au fost certificate la nivel european. Magiunul de Topoloveni a fost înregistrat la nivelul UE în 2011, iar de atunci și până în 2016 nu a mai primit protecția europeană niciun alt produs românesc.
În 20 de zile, începând de joi, România va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție agri-business: germanii de la BayWa Agri au cumpărat de la compania americană Cargill două silozuri în România cu 1.85 milioane euroRecunoașterea ca produs tradițional dă dreptul fabricanților din România să primească bani de la UE pentru promovarea produselor în afara granițelor țării.
Potrivit datelor MADR din 2016, la nivel mondial erau garantate 1.427 de produse tradiționale, din care 1.404 din Uniunea Europeană. România mai are pe lista de așteptare cârnații de Pleșcoi și scrumbia de Dunăre afumată.
Cele mai multe produse protejate sunt din Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).