Norofert, unul dintre liderii cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO, își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia.
Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume.
Norofert s-a asociat cu Grupul Engenutri, un jucător de top din agribusiness, cu peste 25 de ani de experiență în furnizarea de soluții inovatoare de nutriție și protecția plantelor, pentru construcția unei fabrici și distribuția produselor în Brazilia. Asamblarea liniei de producție din Brazilia va începe în luna noiembrie 2024 și va fi replicat modelul tehnic de succes implementat în Dakota de Sud, SUA.
„Brazilia oferă o oportunitate semnificativă pentru extinderea noastră, având în vedere suprafața vastă de peste 96 de milioane de hectare de teren arabil și creșterea continuă a pieței produselor speciale pentru nutriția plantelor și microorganisme. Ne dorim să fim recunoscuți în piețele în care activăm pentru inovație în utilizarea biotehnologiei și dezvoltarea de soluții agricole eficiente și personalizate, iar investițiile noastre în această direcție încep să dea rezultate. Parteneriatul cu Grupul Engenutri, renumit pentru expertiza sa în produse pe bază de bacterii, ne va permite să aducem tehnologia Norofert în Brazilia, replicând modelul de succes implementat în SUA. În prima etapă, vom omologa 16 produse cu brandul Norofert pentru această nouă piață”, spune Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație. Norofert.
Proiectul de accesare a pieței din Brazilia a început în august 2023, iar compania Norofert Brasil LTDA a fost înființată anul acesta. Noua entitate este deținută în proporție de 50% de Norofert S.A. și 50% de Grupul Engenutri, care are o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro și face parte din holdingul PH2 Participacoes.
Norofert Brasil LTDA va demara construcția fabricii în noiembrie, iar lucrările sunt estimate să fie finalizate în aproximativ două luni. Spațiul pentru linia de producție, de 500 mp, a fost deja contractat. Capacitate de producție va fi de 15.000 litri/zi și se vor utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeștii de Pădure din România. Procesul de omologare pentru gama de produse sub brand Norofert care va fi distribuită în Brazilia este preconizat să fie finalizat în iunie 2025. Investiția totală pentru acest proiect se ridică la aproximativ 500.000 de euro, va fi realizată în 2 ani și finanțată de ambii parteneri.
La ceremonia de înființare a firmei româno-braziliene Norofert Brasil LTDA, moment care marchează extinderea Norofert Group în piața din Brazilia, au participat Ambasadorul României la Brazilia, Excelența Sa doamna Monica Mihaela Știrbu, și Consulul General al României la Rio de Janeiro, domnul Florin Marian Palade, care au subliniat importanța acestei investiții pentru consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări.
Brazilia se remarcă prin culturi predominante de porumb, soia, grâu și trestie de zahăr, iar piața produselor speciale pentru nutriția plantelor și soluțiile bazate pe microorganisme a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani.
În luna mai, Norofert a anunțat finalizarea liniei de producție de fertlizanți din SUA.Situată în Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din SUA, fabrica are o capacitate de producție de 8.000 litri/zi. Activitatea se va concentra pe gama de sănătate a solului și nutriție foliară, similar cu cea din România, și vor fi utilizate bacterii produse în laboratorul din Filipeștii de Pădure.
Filiala Norofert AG este o companie înființată în martie 2024, în care grupul deține pachetul majoritar de 51%, iar Gary Lamb, antreprenor cu o experiență de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, 49% din acțiuni. Colaborarea cu Lamb și lansarea liniei de producție din SUA sunt rezultatul unui proces de negociere și due dilligence desfășurat de conducerea companiei Norofert de mai bine de un an.
Norofert este liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de către familia Popescu. În plină dezvoltare a facilităților de producție care să susțină practici agricole sustenabile, la nivel internațional, Norofert demonstrează angajament față de obiectivul neutralității climatice și capacitatea de a inova într-un domeniu crucial pentru viitorul agriculturii și a siguranței alimentare.
CITEȘTE ȘI Donald Trump își amenință adversarii cu închisoarea. Retorica republicanului se radicalizeazăNorofert a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 40,3 milioane lei, cu 43% mai mică decât cea din 2022, rezultat influențat, în principal, de lipsa de lichiditate din piața de agribusiness. „Toate culturile au fost afectate de secetă, în timp ce prețurile de vânzare ale cerealelor au scăzut”, spune emitentul în raportarea către investitori. În același interval de raportare, cheltuielile operaționale s-au redus cu 26%, la 46 milioane lei. Dinamica a fost chiar mai bună, de 36%, la nivelul cheltuielilor cu materiile prime, acestea fiind influențate de reducerea costurilor de producție pentru gama de produse organice bazată pe microorganisme, ca urmare a punerii în funcțiune a laboratorului din Filipeștii de Pădure, investiție de 3 milioane lei.
Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție atât în aria inputurilor, cât și de farming agricol, linii care vor cunoaște dezvoltare în următorii ani. Cu 65 produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică, cu o nișă nouă a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare.
Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acțiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 4 ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligațiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate în piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.