Ministrul Agriculturii: Olanda este un model pentru România în ceea ce privește organizarea producătorilor în cooperative

Ministrul Agriculturii: Olanda este un model pentru România în ceea ce privește organizarea producătorilor în cooperative
scris 1 feb 2016

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, crede că Olanda poate reprezenta un model pentru România în ceea ce privește organizarea producătorilor de fructe și legume în cooperative, mai ales că are o tradiție în acest domeniu și astăzi este al doilea exportator la nivel mondial de produse agroalimentare.

”România are o mare problemă în acest sector al fructelor și legumelor unde nu avem o organizare corespunzatoare. La Bruxelles a fost subliniată slaba organizare pentru statele din Europa Centrală și de Est. Nu este numai cazul României, nici Polonia nu stă foarte bine la acest capitol”, a afirmat Irimescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Subvențiile europene pentru viticultură, fructe și legume se acordă prin intermediul organizațiilor de producători. Ministrul Agriculturii a precizat că în 1938 existau în România aproximativ 500 de cooperative în toate sectoarele din agricultură și de aceea speră că se poate reveni la această formă de organizare a producătorilor. România are astăzi 20 de organizații în viticultură, fructe și legume. Cea mai importantă dintre ele a reușit să atragă fonduri, atât europene, cât și naționale, de 17 milioane de lei în perioada post-aderare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Este extrem de important să le aducem producătorilor noștri exemple pentru a le demonstra că se poate organiza și în România sectorul astfel încât să nu ne mai uite la vecini cum reușesc, iar noi nu reușim să punem în valoare potențialul pe care îl avem”, a spus Irimescu, precizând că speră ca, în câțiva ani, România să nu mai depindă de importurile la fructe și legume.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un fermier pentru a se putea asocia se numără și vânzarea exclusivă a producției prin intermediul organizației din care fac parte. În schimb, ei pot primi sprijin european pentru investiții care poate ajunge la echivalentul a 4,1% din cifra de afaceri.

Olanda este numărul doi în lume la exportul de produse agroalimentare, după Statele Unite, deși suprafața agricolă este de numai 1,8 milioane de hectare. Spre comparație, România are o suprafață agricolă de 13 milioane de hectare.

”Cred că Olanda a înțeles că viitorul este al celor care știu să producă mâncare și de aceea o țară atât de mică este numărul doi în lume la capitolul export de produse agroalimentare. Wageningen este una dintre cele mai bune universități din lume pe profilul agroalimentar. Avem foarte multe de învățat de la acest stat membru. Țintele sunt diferite, noi încă ne luptăm cu stabilirea cooperativelor și asociațiilor de producători”, a spus ministrul Agriculturii.

Dan Lăzărescu se duce spre 6 mil. euro cu vânzările de alimente produse din semințe de cânepă CITEȘTE ȘI Dan Lăzărescu se duce spre 6 mil. euro cu vânzările de alimente produse din semințe de cânepă

Ambasadorul Olandei la Bucrești, Stella Ronner-Grubacic, a subliniat că, printre factorii care i-ar putea influența pe fermieri să-și valorifice competențele, la care se adaugă potențialul solului, sunt politicile guvernamentale, organizațiile profesionale, accesul la diverse piețe agricole, accesul la finanțare, accesul la informații, dar și cheltuielile publice cu cercetarea și dezvoltarea în agricultură.

”Stiu că sunt diferențe fundamentale între România și Olanda atunci când vine vorba de asociere. Olanda are mai bine de un secol experiență în dezvoltarea acestor asociații. Astăzi, 75% din totalul de fructe și legume din Olanda ajunge pe diferite piețe prin intermediul asociațiilor de producători. (...) Aceste organizații nu au numai succes din punct de vedere comercial, dar au și un impact considerabil asupra dezvoltării durabile atât pe piețele locale și la nivel regional”, a mai spus diplomatul olandez.

Ambasada Olandei din București organizează, în perioada 1-4 februarie 2016, caravana "Importanța asocierii pentru succesul de piață al fermierilor din sectorul horticol", care se va desfășura în București, Ruse (Bulgaria), Tecuci și Iași. Experții olandezi vor împărtăși fermierilor români experiența lor în acest sector și rolul asocierii producătorilor agricoli.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
ambasada olandei
cooperative
experti