Măsură adoptată pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe

Măsură adoptată pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe
scris 6 mai 2020

Pe durata stării de urgență precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, apele utilizate pentru irigații pot fi folosite liber, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Inițiativa, prezentată anterior de Profit.ro și adoptată anterior de Senat, îi aparține senatorului PSD Marian Pavel, care arată că, în contextul pandemiei de coronavirus și instituirii stării de urgență, este evidentă necesitatea aplicării unor măsuri suplimentare pentru stimularea economiei naționale, agricultura fiind o ramură deosebit de importantă a acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Din nou gând rău pentru cormorani CITEȘTE ȘI Din nou gând rău pentru cormorani
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”România ocupă o poziție importantă în ansamblul agriculturii europene, situându-se pe locul 6 în UE din perspectiva suprafeței agricole utilizate, însă este mult în urma altor țări europene din punctul de vedere al sistemului de irigații, în condițiile în care secetele afectează frecvent peste 50% din terenul agricol”, arată autorul proiectului.

Acesta amintește că încă din anul 2017, prin modificarea legislației specifice, au fost luate măsuri cu privire la scutirea de la plata tarifelor și suportarea cheltuielilor aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune, încheindu-se contracte multianuale/sezoniere, din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Pe de altă parte, utilizatorii agricoli care folosesc apa subterană nu beneficiază de nicio facilitate cu privire la costurile aferente, pe care sunt obligați să le achite, Administrația Națională «Apele Române» fiind operator unic pentru resursele de apă subterană, mai arată inițiatorul.

Definiția materialului lemnos, schimbată în Codul Silvic pentru a combate tăierile ilegale CITEȘTE ȘI Definiția materialului lemnos, schimbată în Codul Silvic pentru a combate tăierile ilegale

Prin urmare, întrucât agricultura este un sector strategic al economiei românești și pentru a diminua afectarea culturilor de condițiile meteorologice impredictibile, inițiativa legislativă propune scutirea de la plata contribuției specifice de gospodărire a apelor a utilizatorilor de ape pentru irigații, atât pe perioada stării de urgență, cât și timp de 6 luni de la încetarea acesteia.

”Sursele de apă subterană, apă curgătoare, lacurile și lacurile de acumulare cu folosință energetică, pot fi utilizate pentru irigații, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, pe perioada stării de urgentă instituită pe teritoriul României prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia”, prevede proiectul adoptat.

Totodată, conform unei alte prevederi din proiect: ”Pe durata stării de urgență, instituită pe teritoriul României prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020, precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, pentru obținerea avizelor de gospodărire a apelor în vederea executării lucrărilor de investiții in infrastructura de irigații se vor elimina toate taxele, iar termenele de eliberare a acestora vor fi reduse la jumătate”.

Plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal - aprobate. Alocările pe culturi CITEȘTE ȘI Plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal - aprobate. Alocările pe culturi

Parlamentarii au arătat, în cadrul dezbaterii de la votul final, că taxele scutite ajung și la 100 lei/hectar.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susține că în cel mult 10 zile va avea evaluarea pagubelor produse de secetă la culturile însămânțate în toamnă, dar, din pre-evaluările actuale, suprafețele grav afectate nu depășesc 1,2 milioane de hectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
irigatie
gospodarire
administratie
parlament
proiect