Legea privind revenirea la TVA de 9% pentru hrana albinelor - promulgată

Legea privind revenirea la TVA de 9% pentru hrana albinelor - promulgată
scris 7 oct 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat.

Proiectul, adoptat de deputați pe 11 septembrie, modifică Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal și vine după ce, la 1 ianuarie 2024, TVA-ul a crescut de la 9% la 19% și pentru hrana destinată albinelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Emisiile de metan din fermele de lactate sunt de cinci ori mai mari decât se credea. Cum poate fi transformată în oportunitate de afaceri CITEȘTE ȘI Emisiile de metan din fermele de lactate sunt de cinci ori mai mari decât se credea. Cum poate fi transformată în oportunitate de afaceri

Acum, de la 1 ianuarie 2025, se revine la cota de TVA de 9% în cazul hranei pentru albine, arată Euractiv.

Reamintim că apicultorii români solicită autorităților acordarea unui sprijin financiar de 10 euro/familia de albine, având în vedere dificultățile majore cu care se confruntă sectorul din cauza condițiilor meteorologice extreme din 2024.

În plus, există și un impact negativ al importurilor de miere extracomunitară asupra pieței interne.

"Anul 2024 a fost marcat de o serie de evenimente meteorologice extreme care au afectat drastic producția apicolă. În Europa și nu numai, condițiile atmosferice, schimbările de climă provoacă mari probleme familiilor de albine și, din păcate, nici România nu face excepție. În acest an, am pierdut cam 40-45% din producția de miere la nivel național. Producția a fost afectată începând cu primul cules, cel de rapiță, continuând cu cel de salcâm, unde producția a fost calamitată până la 70% în unele zone, teiul la fel, iar la floarea-soarelui producția a fost compromisă în cea mai mare parte a țării din cauza temperaturilor excesive", a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta afirmă că apicultorii fac eforturi deosebite pentru supraviețuirea și păstrarea familiilor de albine, în condițiile în care cheltuielile sunt tot mai mari, iar fără un sprijin financiar din partea statului efectivele de albine ar putea fi reduse în acest an.

 România, cea mai mare scădere din UE a producției de servicii CITEȘTE ȘI România, cea mai mare scădere din UE a producției de servicii

Pe de altă parte, aceste dificultăți sunt agravate și de prezența pe piața internă a mierii extracomunitare, care a dus la scăderea semnificativă a prețurilor și a afectat capacitatea apicultorilor români de a-și valorifica producția modestă obținută în 2024.

"Suntem în al treilea an în care exporturile de miere au scăzut foarte mult, iar apicultorii trebuie să facă față acestor provocări legate de valorificarea mierii. Mierea care intră și în România și se valorifică pe rafturile magazinelor mari este o miere-amestec cu miere din Ucraina sau din China, amestecuri care nu au nimic cu calitatea deosebită pe care o are produsul românesc, dar prețurile la care acestea sunt importate sigur că fac o concurență acerbă produsului românesc. Astăzi se importă cu 6-7 lei kilogramul de miere, iar pe noi ne costă aproape dublu, undeva la peste 12-13 lei un kilogram de miere", a spus Ioan Fetea.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
albine