Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care modifică și completează Codul silvic și care menționează inclusiv că prețul mediu de vânzare a lemnului este aprobat prin lege, iar cantitatea care poate fi recoltată din fondul forestier este limitată.
Astfel, proprietarul/succesorul în drepturi/orice persoană care are calitatea de a beneficia de uzufruct și care are încheiat contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani pentru fondul forestier pe care îl deține, cu suprafața cuprinsă între 10,1 hectare și 100 de hectare, și pentru care nu există amenajament silvic valabil, poate recolta un volum de maximum cinci metri cubi/an/hectar, în funcție de caracteristicile structurale ale arboretului, dar nu mai mult de 100 de metri cubi/an de pe această suprafață, scrie Agerpres.
Produsele accidentale se recoltează integral, cu respectarea condițiilor privind protecția mediului.
Pentru terenurile forestiere în suprafață de maximum 10 hectare, contractul de servicii silvice poate fi încheiat de proprietari, succesorul în
drepturi sau oricare dintre coproprietari, cu sau fără acordul celorlalți coproprietari. Persoanele înscrise în Registrul Agricol Național pot încheia contract de pază și servicii silvice cu ocolul silvic nominalizat, pentru terenurile forestiere în suprafață de maximum 10 hectare până la
finalizarea procedurii succesorale.
Contractul se încheie după efectuarea controlului de fond de către ocolul silvic nominalizat în prezența titularului contractului, iar acesta beneficiază de drepturile prevăzute de lege.
Amenajamentul silvic intră în vigoare la data aprobării acestuia și este valabil până la data de 31 decembrie a anului al zecelea sau, după caz, al anului al cincilea, începând cu anul în care a avut loc ședința de preavizare a soluțiilor tehnice.
După intrarea în vigoare a amenajamentului silvic, acesta se publică în integralitatea lui, de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, pe site-ul acesteia.
Prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, precum și a actelor normative subsecvente nu au aplicabilitate în ceea ce privește realizarea și implementarea măsurilor privind paza și securitatea în fondul forestier național.
Realizarea Inventarului Fondului Forestier Național și monitorizarea sol-vegetație forestieră este finanțată anual de la bugetul de stat, prin bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.
Realizarea cadastrului aferent fondului forestier național este finanțată anual de la bugetul de stat, prin bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, din bugetul propriu al administratorului, din fonduri europene, precum și din alte surse.
Prețul mediu de vânzare al unui metru cub de masă lemnoasă se aprobă prin lege astfel: prețul mediu de vânzare al unui metru cub de masă lemnoasă la nivel național, determinat ca medie a datelor statistice publicate pentru ultimii trei ani de Institutul Național de Statistică.
Amenajamentele silvice în vigoare la data intrării în vigoare a prezentei legi își mențin aplicabilitatea.