Numărul braconierilor de sturioni din Deltă va scădea dramatic atunci când populația locală va avea alternative legale mai ușoare pentru a-și procura mijloacele necesare existenței, spune guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete.
În urma activităților de pescuit derulate de Administrația RBDD și institutele de specialitate, reprezentanții instituției din subordinea Ministerului Mediului au constatat că există juvenili de sturioni în număr ridicat în uneltele de pescuit amplasate ilegal în Deltă, ceea ce este un semnal că populațiile de sturioni își revin, pe fondul măsurilor de interdicție adoptate de Guvern.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Mi-e greu să cred că activitatea de braconaj va dispărea vreodată. Populația locală consideră că este o activitate tradițională și că această interdicție este nedreaptă și atunci ei, într-un soi de rebeliune, continuă această activitate. Ca funcționar public, am încercat să subliniez faptul că această activitate a lor dusă la extrem, faptul că au pescuit, aș zice, în disperare ani de zile a dus la această măsură, de a se interzice pescuitul sturionilor. E clar că s-a ajuns aici din cauza activității umane", a menționat guvernatorul Rezervației, citat de Agerpres.
În primul semestru al anului, agenții ecologi ai Administrației RBDD au confiscat 23 de setci de policarbonat, 21 de setci din fir textil, patru setci monofilament, două bărci, dintre care una cu motor, da au și eliberat în mediul natural șase sturioni, cu o greutate de 37 de kilograme, reținuți în plasele pescarilor.
"Aceste activități de combatere a braconajului trebuie să fie împletite cu activitatea de conștientizare, dar și cu alternative date populației locale. Dacă această populație locală are alternative legale mai ușoare de a-și câștiga existența, vă garantez că numărul braconierilor va scădea dramatic", a mai spus guvernatorul RBDD, Bogdan Bulete.
Toate speciile de sturion sunt clasificate în Lista roșie a Uniunii Internaționale de Conservare a Naturii (IUCN) ca fiind critic periclitate, declinul mondial al populațiilor din aceste specii fiind înregistrat pe fondul supraexploatării, a poluării și a reducerii căilor de migrație pe fluviu prin construirea de hidrocentrale.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vin facturi mai mari la gazeCapturarea speciilor de sturion în apele teritoriale românești a fost interzisă din anul 2006, în paralel, în România fiind deversați ani la rând juvenili de sturioni în Dunăre pentru repopulare, iar în baza fondurilor europene dezvoltându-se acvacultura de sturion.
În Dunărea Inferioară se reproduc pe cale naturală ultimele populații sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, ele fiind specii indicatoare ale calității mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieții.