Peste 16.500 de capre și oi au fost testate în zona centrală a Greciei pentru o infecție virală cunoscută drept pesta rumegătoarelor mici (PPR sau ciuma caprelor), după ce 9 animale au fost testate pozitiv, săptămâna trecută, în câteva ferme din regiune, conform unui anunț făcut luni de oficiali guvernamentali, transmite Reuters. Publicația locală Larissa Press susține, pe baza unor informații de la Ministerul Agriculturii, că există o suspiciune legată de România în urma importului de miei și iezi, dar nu există nici o confirmare oficială în acest sens.
Acum, investigațiile autorităților elene se concentrează asupra importurilor de ovine și caprine din România în Thessalia, într-o încercare de a urmări pe deplin trasabilitatea acestui virus, scrie Larissa Press, citată de Rador Radio România. În Thessalia sunt așteptați și experți europeni, care vor veni la Larissa la jumătatea săptămânii viitoare, pentru a verifica respectarea protocolului prevăzut și în vigoare la nivelul UE, arată Agerpres.
Până în prezent aproximativ 2.500 de animale au fost ucise, toate din fermele afectate din regiunile Larissa și Trikala. Un total de 16.500 de animale au fost testate, conform unui purtător de cuvânt al guvernului.
Grecia încearcă încă să determina sursa izbucnirii acestui focar de pestă.
Peste 100 de veterinari din sectorul public și din armată vor continua să testeze încă aproximativ 120.000 de animale până vineri.
„Desigur, dacă va fi nevoie vor fi mai multe teste. Este derulată o anchetă epidemiologică pentru a afla cum a izbucnit”, conform purtătorului de cuvânt. Această pestă se manifestă prin febră, leziuni pe piele, respirație dificilă și diaree. Nu prezintă niciun pericol pentru om.
Autoritățile locale au introdus caprele și oile în carantină și au interzis sacrificarea lor în întreaga regiune Tesalia până pe 26 iulie.