Zecii de mii de fermieri cu mii de tractoare, printre care și români, protestează în Belgia, după ce ieri colegii lor au blocat principalele puncte de trecere a frontierei dintre Spania și Franța.
Organizatorii se așteaptă la participarea a 27.000 de protestatari, cu 3.000 de tractoare. Zeci de utilaje se vor deplasa, sub escorta poliției, până în Place du Luxembourg, arată Adevărul.
Autoritățile federale anunță că stațiile de tren și metrou vor rămâne accesibile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, instituțiile belgiene vor funcționa în condiții normale, dar pot să apară sistări ale activității în funcție de evoluția situației.
Poliția federală preconizează perturbări considerabile pe rețeaua rutieră din regiunea capitalei Bruxelles. Demonstrația fermierilor europeni va continua pe tot parcursul zilei, avertizează Ministerul român al Afacerilor Externe.
Ionel Arion, președintele Pro Agro a declarat că sunt fermieri români la Bruxelles, dar nu reprezintă nicio federație sau asociație, ci participă ca independenți.
„Da, sunt fermieri români la protestele de la Bruxelles, dar nu din partea vreunei federații sau asociații, ci ca independenți. Este un protest spontan”, a declarat Ionel Arion, președintele Pro Agro.
Întrebat care sunt nemulțumirile fermierilor români, președintele Pro Agro a spus că în principal este vorba despre Politica Agricolă Comună (PAC) care impune reguli deosebit de restrictive. „Practic, această politică limitează dezvoltarea fermelor, posibilitatea de capitalizare a fermierului. Sunt impuse restricții pentru folosirea produselor de protecție a plantelor... Nu au fost ridicate restricțiile privind terenurile „pârloagă”, a fost emisă doar o derogare. În plus, ni se impune ca 30% din veniturile fermei să fie alocate mediului și climei. Niciun alt domeniu de activitate nu impune o astfel de alocare”, a declarat Ionel Arion.
Clubul Fermierilor Români a spus că membrii asociației nu participă la proteste. Un răspuns similar a oferit și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR).
Fermieri din Italia, Spania și Germania participă la proteste
Cele mai mari sindicate agricole din Europa, care reprezintă milioane de muncitori din agricultură, au respins apelurile de a se alătura protestului din această săptămână împotriva reformelor ecologice ale UE, potrivit DeSmog, citat de EUObserver.
Acest ultim protest, condus de grupuri de fermieri de extremă dreapta, vine la câteva luni după ce un val de demonstrații a cuprins întreaga Europă. Fermierii și-au exprimat o gamă largă de preocupări, de la prețurile scăzute din supermarketuri la costul vieții, taxele pe combustibil și subvențiile UE.
Grupul olandez Fermier Defense Force (FDF) a îndemnat fermierii „războinici” să participe la demonstrație, purtătorul de cuvânt afirmând : „apărăm drepturile fermierilor și standardele Uniunii Europene așa cum ar trebui să fie”.
Principalele organizații de fermieri din Italia – în special cele mai mari asociații agricole din țară Coldiretti și Confagricoltura – se bucură de o relație strânsă cu guvernul și cu partidul național conservator Frații Italiei.
Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), cea mai mare organizație de fermieri din Spania, care reprezintă peste 150.000 de fermieri din întreaga țară, a declarat că membrii săi nu se vor alătura protestului din 4 iunie.
CITEȘTE ȘI Producătorii de ceai din Sri Lanka anunță scumpiri cu 45%. Care este motivulParticiparea Germaniei la protestul din 4 iunie este co-organizată de asociația fermierilor Landwirtschaft verbindet Deutschland (LsV Deutschland).
Coordination Rurale, al doilea cel mai mare sindicat al fermierilor din Franța, se numără printre grupurile care ajută la organizarea protestului din 4 iunie.
Și grupurile agricole poloneze sunt reprezentate. NSZZ „Solidarnosc” Rolnikow Individualnych, care de anul trecut organizează proteste împotriva reformelor ecologice ale UE, a confirmat că va participa la protestul din 4 iunie de la Bruxelles. Până la 100 de membri ai grupului sunt așteptați să se alăture, potrivit liderului și fermierului Tomasz Obszanski, care a respins acuzațiile că protestul îi va atrage pe cei cu legături cu extrema dreaptă.