Nitramonia BC, controlată de Eusebiu Guțu, care deține și compania de trading și logistică de materii prime agricole Popasul Trebeș, a cerut amânărea semnării contractului de cumpărare a activelor agroindustriale ce compun fabrica de ulei Mândra, în valoare de 8.960.000 milioane lei (aproximativ 1.8 milioane euro), și, respectiv, amânarea plății până la 31 ianuarie 2024, solicitare motivată de documentația incompletă necesară, precum și de reducerea activității în perioada 22.12.2023 – 08.01.2024,
Pachetul de active al Mândra SA, societate aflată în reorganizare, include Fabrica de Ulei Mândra și bunurile imobile și mobile aferente.
Nitramonia deține și combinatul chimic din Slobozia.
Tranzacția a fost avansată în luna noiembrie.
CITEȘTE ȘI Salamul de Sibiu ajunge pe piața din SUACererea poate fi văzută AICI
Activul vândut, compus din teren în suprafață de 21.317 mp, clădiri, anexe imobiliare, utilaje, echipamente și linii tehnologice aferente fabricii oferă posibilitatea de utilizare în domeniul procesării uleiului, precum și în alte scopuri industriale sau chiar dezvoltarea de proiecte imobiliare comerciale, de retail, rezidențiale sau mixte.
Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitație publică la o valoare de piață de peste 90%, după ce companii importante din industrie și agribusiness la nivel local și național au manifestat interes și au luat parte la licitație. CITEȘTE ȘI FOTO BMW spune că a depășit Tesla din punct de vedere al tehnologiilor de baterii
Istoria fabricii de ulei Mândra
Mândra SA Bârlad provine din fosta Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad și a luat ființă ca fabrică de ulei, în 1911, pe teritoriul actual, ca urmare a inițiativei marelui industriaș român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acționate cu abur produs de o locomotivă.
De atunci, fabrica a trecut constant prin procese de modernizare și retehnologizare. În zilele noastre, fabrica este recunoscută pentru calitatea produselor și serviciilor furnizate, creatoare a mărcilor de ulei Floris și Clariol. În primăvara anului 2018, fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat cu un incendiu care a distrus peste 80% din Secția de Presare, afectând atât echipamentele tehnologice de producție cât și clădirea. Din acest punct a început declinul financiar al companiei.