Prin ”vin românesc” se va înțelege vinul obținut din struguri proveniți exclusiv din România, iar producătorii vor trebui să inscripționeze drapelul României pe eticheta acestui vin, prevede un proiect de lege care urmează a fi adoptat de Parlament.
Este vorba de proiectul de lege, adoptat în iulie de senatori, prin care se stabilește, după cum a relatat atunci Profit.ro, sărbătorirea în România a Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.
Inițial, proiectul stabilea noua sărbătoare pentru data de 11 septembrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, dar și data la care sunt comemorate efectele atentatelor teroriste din 2001, din SUA.
CITEȘTE ȘI România și alți producători europeni de îngrășăminte acuză Rusia și SUA de exporturi de dumping în UE, inclusiv prin prețul gazelor. Bruxelles-ul a deschis o anchetăProiectul a ajuns recent în dezbaterea deputaților din comisia de agricultură, care s-au gândit că ar fi bine să propună și o modificare care ar trebui mai degrabă să să regăsească în legi precum cele care reglementează comercializarea produselor agro-alimentare sau privind piața vitivinicolă.
Ignorând astfel obiectul inițiativei legislative, membrii comisiei au introdus în proiectul de lege privind Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc următoarea prevedere privind ceritificarea vinului românesc:
”În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înțelege vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.
Deputații au găsit că trebuie, totodată, să modifice și data stabilită de senatori pentru noua sărbătoare și, în loc de ultima duminică din octombrie, au decis că Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc trebuei sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie.
Raportul favorabil de adoptare a proiectului în această formă urmează să primească votul final din partea plenului Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI Noi reglementări contractuale și condiții financiare pregătite pentru activitățile sanitar-veterinare, în contextul epidemiei de pestă porcinăInțiatorul proiectului, social-democratul Mihai Mohaci, a ținut ca primul deputat de pe lista de susținători ai propunerii legislative să fie președintele PSD, Liviu Dragnea.
Deputatul Mohaci precizase inițial că a ales ziua respectivă ținând cont de faptul că în 11 septembrie este celebrat Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.
Ulterior, însă, susținătorii legii au solicitat retragerea ei, pentru ca, la scurt timp, să o înregistreze cu o altă dată, și anume 15 septembrie.
"O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca națiune și, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influențe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul țării și care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească și bizantină. Și arealul viticol este demn de a fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiția vinificației pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista. Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special, și a României, în general”, argumentează deputatul PSD necesitatea unei astfel de zile.
Și data de 15 septembrie a iscat nemuțumirea senatorilor, care au subliniat că ar fi o idee nefericită ca 15 septembrie, care este de obicei, prima zi de școală să fie stabilită ca Ziua vinului.
CITEȘTE ȘI Producătorii de vin vor putea primi finanțare din fonduri europene de circa 240 de milioane de euro, pentru perioada 2019-2023Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat și el un susținător al zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, declarând că o astfel de zi "ar ajuta agricultura și ar fi benefică promovării produselor românești".
Potrivit proiectului, autoritățile publice centrale și locale pot organiza și finanța cu prilejul acestei zile ”programe și manifestări cu caracter social sau științific”, în scopul de a aprecia și a promova produsele culinare tradiționale.
”Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziții și târguri gastronomice organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale în locuri special amenajate de către primării, cât și la nivelul unităților de turism și alimentație publică”, explică inițiatorul principal al legii.