Comisia Europeană va reveni asupra cifrelor alocate fermierilor români, după ce președintele Klaus Iohannis a prezentat situația dificilă în care se află aceștia, au declarat surse oficiale pentru News.ro. Sursele au precizat că promisiunea a fost făcută, în timpul reuniunii Consiliului European, de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Surse oficiale au declarat că, în marja Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a prezentat președintelui Comisiei Europene, Ursula vin der Leyen, situația dificilă în care se afla fermierii români, care trebuie sprijiniți ca urmare a pierderilor suferite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Președintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situației. Președinta von der Leyen a anunțat, în timpul reuniunii Consiliului European, că Comisia Europeană va reanaliza și va reveni asupra cifrelor pentru România”, au afirmat sursele citate.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat, joi, la Bruxelles, ce explicații a primit pentru faptul că CE a decis să aloce doar 10 milioane euro compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina, că cei din Comisia Europeană trebuiau să țină cont de faptul că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către piețele lumii.
”Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”, a adăugat șeful statului.
România va primi doar 10,05 milioane euro compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina, mult mai puțin decât alte state din regiune, care, potrivit oficialilor români, au fost mai puțin afectate de această situație.
Criticat pentru acest eșec a fost ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Comisia Europeană a anunțat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanțată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creșterii importurilor de cereale și oleaginoase venite din Ucraina și pentru a limita impactul dezechilibrelor pieței.
Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru țară și pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii și nu comercianților de cereale”.