Comisia Europeană propune noi măsuri destinate piețelor agricole

Comisia Europeană propune noi măsuri destinate piețelor agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2020

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri noi măsuri pentru a sprijini piețele agricole cele mai afectate de criza noului coronavirus, în special cele ale produselor lactate și cărnii, informează AFP.

Executivul european speră ca aceste măsuri să fie adoptate înainte de sfâșitul lunii aprilie, după consultarea și votul statelor membre, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Fondatorul Dr. Leahu: Discutăm cu fonduri de investiții și suntem foarte aproape să deschidem prima clinică în străinătate. Atenție la măști!

Câteva state membre, printre care Franța, au cerut măsuri de intervenție. Ministrul francez al agriculturii, Didier Guillaume, a intervenit pe lângă comisarul european responsabil de acest portofoliu pentru a solicita activarea mecanismelor de sprijin prevăzute de Politica Agricolă Comună.

CE propune, în special, acordarea de ajutoare pentru stocurile private de pe piața produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) și a cărnii (de vită, oaie și capră), pentru a retrage produsele de pe piață și pentru a sprijini prețurile. Intenția este ca acest program să fie aplicat cel puțin două-trei luni și cel mult cinci-șase luni.

De asemenea, sunt avute în vedere alte două măsuri. Prima vizează, în principal, sectoarele vinului, fructelor și legumelor, uleiului de măsline și apiculturii (sectoare care au programe proprii) și urmărește să introducă flexibilitate în organizare pentru a le permite acestora să adopte măsuri de susținere.

Cea de-a doua măsură vizează sectoarele produselor lactate, horticulturii și cartofilor și ar permite anumite derogări de la normele de concurență. Acest lucru ar permite, de exemplu, să se cadă de acord asupra producției sau să se retragă produse de pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
agricultura