Dacă în urmă cu doi ani erau înregistrate 555 de companii a căror cifră de afaceri anuală a depășit un milion de euro, în 2014 numărul acestora a crescut până la 636. Acest segment reprezintă aproximativ 9% din totalul firmelor active, dar generează aproximativ 72% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector de cultivare a cerealelor, arată un studiu realizat de Coface, companie specializată în recuperarea de creanțe și asigurări de credit comercial.
Cele aproape 7.000 de companii din România, care activează în sectorul cultivării cerealelor, a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase și care au depus declarații financiare pentru anul 2014 la Ministerul de Finanțe, au avut o cifră de afaceri de 19,06 miliarde de lei, în creștere cu 24% față de anul trecut.
Aproape jumătate dintre companiile active au înregistrat, în 2014, afaceri mai mici de 100.000 de euro, însă ponderea din totalul cifrei de afaceri este de doar 2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate că afacerile au fost în creștere, 44% dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net în 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 20% dintre acestea trecând din profit în pierdere.
„Această dinamică se înregistrează pe fondul datoriilor foarte mari contractate de firmele autohtone, acestea având un grad de îndatorare total de 65%, comparativ cu media înregistrată pe plan regional, situată la doar 45%. Companiile din România înregistrează cel mai ridicat grad de îndatorare pe plan regional”, mai este menționat în studiu.
Companiile au înregistrat cel mai ridicat nivel al investițiilor în active fixe și în terenuri, ponderea acestora în totalul activelor fixe fiind de 23%, de două ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional.
Cu toate acestea, "productivitatea medie în agricultură (valoarea adăugată brută raportată la numărul de ore lucrate anual) este de trei ori mai mică în România comparativ cu media UE. Din acest punct de vedere, dinamica investițiilor foarte ridicată în România este justificată de necesitatea retehnologizării și de eficientizarea acestui sector. În ciuda acestui fapt, rezultatele obtinuțe (profituri în scădere), precum și modalitatea nesustenabilă de finanțare a acestor investiții, generează presiuni majore asupra lichidităților acestor companii, amplificând riscul de insolvență", mai scrie în studiul Coface.
Potrivit analizei, ritmul de tehnologizare a activelor a depășit de peste două ori dinamica uzurii acestora pentru al treilea an consecutiv, dar impactul nu este vizibil din perspectiva performanței economice. „Companiile din sectorul analizat au făcut apel din ce în ce mai mult la creditul furnizor, durata medie de plată crescând până la 269 de zile, în timp ce creanțele sunt colectate la 153 de zile”, mai arată Coface.