Carnea de porc se va scumpi puternic

Carnea de porc se va scumpi puternic
scris 10 dec 2024

Prețul cărnii de porc în Uniunea Europeană este prognozat să crească puternic, potrivit unei analize realizate de Rabobank.

Această creștere va fi determinată de o scădere continuă a efectivelor de porci, dar și de factori economici și politici care pun presiune pe sectorul suin.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment - Trufele românești, ”diamantele negre ale pădurii”, pot dispărea. În magazinele de delicatese au ajuns la mii de lei CITEȘTE ȘI Avertisment - Trufele românești, ”diamantele negre ale pădurii”, pot dispărea. În magazinele de delicatese au ajuns la mii de lei

În acest context, crescătorii de porci se confruntă cu provocări majore, de la costuri de producție tot mai mari la reglementări stricte, fiind necesare măsuri de susținere a industriei, notează publicația germană Agrarheute.

Potrivit estimărilor Rabobank, producția de carne de porc în UE va scădea cu 0,5% în 2025, ceea ce va contribui la creșterea prețurilor. Țările de Jos vor fi printre cele mai afectate, cu o reducere a efectivelor de porci între 10% și 15%. Aceasta va fi determinată în mare parte de programele de achiziție de stat pentru protecția mediului, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Reducerea ofertei, combinată cu o creștere sezonieră a cererii, va alimenta o creștere a prețurilor pe termen mediu, conform sursei citate.

VIDEO A început construcția singurului hotel de gheață din România, la Bâlea Lac CITEȘTE ȘI VIDEO A început construcția singurului hotel de gheață din România, la Bâlea Lac

Chiar și cu perspectivele de prețuri mai mari, companiile de procesare din UE sunt reticente în a ajusta tarifele din cauza incertitudinilor legate de exporturile către China. Amenințările cu măsuri antidumping și volatilitatea pieței globale continuă să afecteze stabilitatea sectorului, scăzând încrederea în exporturile de carne de porc din UE, arată G4Food.ro.

n plus, crescătorii din Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări suplimentare, inclusiv presiuni epidemice și costuri de producție în continuă creștere.

Pesta porcină africană (PPA) și sindromul reproductiv și respirator porcin (PRRS) continuă să amenințe populațiile de porci. De asemenea, costurile de producție au ajuns la aproape 2 euro/kg greutate la sacrificare, iar în Țările de Jos, cheltuielile suplimentare pentru vânzarea gunoiului de grajd și angajarea lucrătorilor adaugă o presiune financiară suplimentară.

Analiștii anticipează o ușoară creștere a prețurilor furajelor în trimestrul al patrulea din 2024

Reglementările stricte legate de protecția mediului și bunăstarea animalelor contribuie și ele la creșterea costurilor de producție, iar mulți fermieri se văd obligați să închidă fermele pe termen lung din cauza acestora.

În Germania, de exemplu, producția de carne de porc va scădea cu 35.000 de tone (0,9%) în 2025, ajungând la 3,921 milioane de tone, iar Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) avertizează că această tendință va destabiliza piața pe termen lung, determinând închiderea multor ferme.

România - printre cele mai afectate state de căderea producției de soia CITEȘTE ȘI România - printre cele mai afectate state de căderea producției de soia

De asemenea, analiștii anticipează o ușoară creștere a prețurilor furajelor în trimestrul al patrulea din 2024, datorită secetei care afectează regiunile de cultivare a porumbului și soiei din America de Nord și Sud. Aceasta, combinată cu alte cheltuieli operaționale, va continua să erodeze profitabilitatea crescătorilor de porci.

În România, sectorul cărnii de porc se confruntă cu o situație economică dificilă în 2024. Prețurile cărnii de porc au înregistrat creșteri semnificative, ajungând la aproximativ 260,9 euro/100 kg la poarta fermei, ceea ce reprezintă o majorare de aproape 15% față de anul anterior. În acest context, România se află printre țările cu cele mai mari prețuri la carnea de porc din Europa. În același timp, România depinde într-o mare măsură de importurile de carne de porc, importând aproximativ 70% din carnea de porc pe care o consumă anual, în timp ce producția internă acoperă doar 30% din necesar. Aceasta este o consecință a deficiențelor din sectorul suin, generate în principal de pesta porcină africană.

Situația în România

În ciuda acestor provocări, Ministerul Agriculturii din România a anunțat planuri pentru a sprijini producția internă, în încercarea de a reduce dependența de importuri și de a sprijini crescătorii locali. „Cum vrea Florin Barbu să salveze porcul românesc?” este o întrebare pe care autoritățile vor să o abordeze în perioada următoare, într-o încercare de a revitaliza sectorul și de a reduce importurile, conform Revistei Ferma.

Pe termen scurt, cererea pentru carne de porc este așteptată să crească, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, când consumul este mai mare. Totuși, procesatorii și distribuitorii trebuie să navigheze cu atenție incertitudinile pieței și creșterea costurilor. Cu toate acestea, „Porcul de Crăciun e la prețul de acum două luni, fără creșteri semnificative la poarta fermei! Crescătorii vin cu oferte care să nu îngreuneze și mai mult costul coșului de alimente pentru sărbători!”, au declarat reprezentanții sectorului, încercând să atenueze impactul asupra consumatorilor.

În concluzie, sectorul cărnii de porc din Uniunea Europeană și din România se află într-o perioadă de incertitudine economică, cu prețuri în creștere și provocări legate de scăderea efectivelor de porci și costurile de producție. Este esențial ca autoritățile și sectorul privat să colaboreze pentru a sprijini fermierii și pentru a asigura sustenabilitatea industriei pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
pret