Recomandări ANSVSA pentru consumatori, de sărbători. Cum să cumperi carnea de Crăciun. În gospodărie, porcul poate fi tăiat doar sub control sanitar-veterinar/ Amenzi de până la 40.000 de lei pentru vânzarea cărnii neverificate

Recomandări ANSVSA pentru consumatori, de sărbători. Cum să cumperi carnea de Crăciun. În gospodărie, porcul poate fi tăiat doar sub control sanitar-veterinar/ Amenzi de până la 40.000 de lei pentru vânzarea cărnii neverificate
scris 10 dec 2024

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă populației o atenție deosebită la cumpărarea și păstrarea alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Inspectorii atrag atenția că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea cărnii este interzisă. Inspectorii mai recomandă examinarea cărnii pentru Trichinella spp și cumpărarea cărnii din piețe și târguri doar cu condiția ca produsele să fie etichetate corect în privința proveninienței, condițiilor de păstrare și termenului de valabilitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Inspectorii ANSVSA recomandă consumatorilor ca după cumpărare să depoziteze și să păstreze alimentele de origine animală în frigider, „respectând instrucțiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

BNR a aprobat regulile prin care poate oferi bani unor bănci care se confruntă cu probleme de lichiditate CITEȘTE ȘI BNR a aprobat regulile prin care poate oferi bani unor bănci care se confruntă cu probleme de lichiditate

În privința sacrificării porcului în gospodărie, inspectorii atenționează că această operațiune trebuie făcută „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii”, scrie News.ro.

„Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată inspectorii sanitar-veterinari.

Potrivit sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată, examinare ce poate fi făcută la centrele autorizate, costul acestuia variind între 26 de lei și 90 de lei + TVA.

Potrivit inspectorilor, comercializarea cărnii de porc fără control sanitar-veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.

În privința cumpărăturilor făcute în piețe și târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice și că ambalajele produselor sunt „integre”, iar produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate”. Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință și etichetate cu date despre producător și sortiment.
 

Ministerul Justiției lansează construcția „Cartierului pentru Justiție” de 1,2 miliarde euro CITEȘTE ȘI Ministerul Justiției lansează construcția „Cartierului pentru Justiție” de 1,2 miliarde euro

„Pentru achizițiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță (...). Medicii veterinari din cadrul DSVSA județene și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetățenii. Informațiile privind programul și contactele vor fi afișate pe site-urile autorităților sanitare. Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se mai arată în comunicatul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
carne de porc